Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2012

Πώς ξεπλύθηκε η Χρυσή Αυγή

Πηγή: Καθημερινή

Του Μιχαηλ Πασχαλη*

Τέσσερις κολυμβήθρες ξέπλυναν τη Χρυσή Αυγή. Η πρώτη είναι φυσικά η αντιμνημονιακή κολυμβήθρα. Ο μέσος Ελληνας δύσκολα ξεχωρίζει μια ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής από τις ανακοινώσεις των λοιπόν κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η αντιμνημονιακή κολυμβήθρα ξεπλένει τα πάντα, δημιουργεί κόμματα από το μηδέν, αναδεικνύει φαιδρές προσωπικότητες σε βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων.

Η τυφλή αντιμνημονιακή ρητορική φόρτωσε στις ελληνικές κυβερνήσεις και στη σημερινή Γερμανία τα αμαρτήματα της χιτλερικής Γερμανίας, προσφέροντας ύψιστες υπηρεσίες στη Χρυσή Αυγή. Ετσι τα μέλη του κόμματος μπορούν να επιδεικνύουν περήφανα το σήμα που θυμίζει τη σβάστικα, χωρίς να ενοχλούνται παρά μόνον οι ευαίσθητοι πολίτες, οι οποίοι υποχρεώνονται επιπλέον να βλέπουν καθημερινά στην τηλεόραση τον συγκεκριμένο λογότυπο, που συνοδεύει τις συνήθως ξενόφοβες ανακοινώσεις του κόμματος.

Μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού εκτονώνεται στρεφόμενο κατά του γερμανικού «Δ΄ Ράιχ» και των «κατοχικών» ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ έχει αποενοχοποιήσει στη συνείδησή του τη Χρυσή Αυγή και δεν βλέπει τι συμβαίνει δίπλα του: την καθημερινή ρατσιστική βία, τα μισαλλόδοξα κηρύγματα, τον κίνδυνο που εγκυμονούν για την Ελληνική Δημοκρατία οι ιδέες και οι πρακτικές του κόμματος.

Η δεύτερη κολυμβήθρα είναι το ανόητο αλλά δημοφιλές ιδεολόγημα της ελληνικής φυλετικής υπεροχής. Θυμηθείτε την αθλήτρια που αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μιαν άλλη αθλήτρια που πίστευε πως είναι στο DNA του Ελληνα να κερδίζει – ώσπου βρέθηκε ντοπαρισμένη, όπως και άλλοι Ελληνες υπεραθλητές. Το ιδεολόγημα βασίζεται στη φαντασίωση ότι οι νεότεροι Ελληνες είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.

Η στρεβλή οικειοποίηση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του ιδεολογικού οπλοστασίου της Χρυσής Αυγής. Πάνω σε αυτό χτίζει γέφυρες με τον μέσο Ελληνα πολίτη, ο οποίος, έχοντας ρηχή και στρογγυλεμένη γνώση των πραγμάτων, δεν είναι σε θέση να διακρίνει τη συνθηματολογία από την αλήθεια και τη φυλετική κληρονομιά από την πνευματική κληρονομιά, η οποία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από φυλετική και εθνική ταυτότητα.

Στον τόπο μας, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με την ιδέα που έχει ο Ελληνας για την ταυτότητά του. Η ναζιστική Γερμανία οικοδομήθηκε πάνω στο ιδεολόγημα της καθαρότητας και της υπεροχής της αρίας φυλής· η Χρυσή Αυγή προβάλλει ως θεμέλιο της φυλετικής καθαρότητας και υπεροχής τη δήθεν αρχαιοελληνική ρήση «Πας μη Ελλην βάρβαρος» και έτσι θεωρεί φυσιολογικά τους μετανάστες «σκουπίδια», ζητεί την εκδίωξη όλων των ξένων από την Ελλάδα και διακηρύσσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν μόνον την εκλεκτή φυλή των Ελλήνων.

Η τρίτη κολυμβήθρα είναι η κολυμβήθρα της ασφάλειας, της προστασίας των Ελλήνων πολιτών από την εγκληματικότητα. Είναι γνωστό ότι οι μυώδεις χρυσαυγίτες προσφέρουν υπηρεσίες προστασίας σε πολίτες που πέφτουν θύματα ή φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα εγκληματιών.

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αποφασιστικά, προτού προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η τέταρτη κολυμβήθρα είναι η άγνοια της Ιστορίας ή καλύτερα η έλλειψη ιστορικής παιδείας. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία που οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, το μέγιστο μάθημα της ιστορίας του 20ού αιώνα.

Για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, θα πρέπει η διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία να αποκτήσει το ουσιαστικό περιεχόμενο που οφείλει να έχει. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προβάλλεται κάθε χρόνο στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου η βραβευμένη καναδική τηλεοπτική παραγωγή «Η άνοδος του Κακού» (The Rise of Evil, 2003). Η ταινία αφηγείται με γλαφυρό και εύπεπτο τρόπο πώς ο άσημος Αυστριακός δεκανέας κατάφερε να εκμεταλλευτεί τους φόβους, τις προκαταλήψεις και τα υπαρκτά προβλήματα της γερμανικής κοινωνίας και να επικρατήσει συνδυάζοντας την προπαγάνδα με τη βία.

* Ο κ. Μιχαήλ Πασχάλης είναι καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το πρόβλημα τώρα δεν είναι ούτε ο σαμαράς ούτε ο βενι ούτε οι υπόλοιποι αλλά οι χρυσαυγίτες... ωραία λογική...

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Δηλαδή τώρα εσύ που έβγαλες αυτό το συμπέρασμα διαβάζοντας ένα άρθρο είσαι λογικός;

Αν για παράδειγμα ήταν περίληψη επεισοδίου Ελληνικής σειράς τι θα έλεγες; Για περίγραψέ μου τα συναισθήματά σου σε 10 γραμμές...!!!

Ανώνυμος είπε...

Το συμπέρασμα είναι πως ενώ την ευθύνη για όσα γίνονται την έχουν νδ και πασοκ κάποιοι και μαζί κι εσύ επιμένουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρυσή αυγή. Ίσως βέβαια να το κάνετε κι επίτηδες για να μαζέψει κι άλλο κόσμο. Βλέποντας και δεξιά τη λίστα με τα φασιστοδεξιά μπλογκ μάλλον το πρόβλημά σας είναι η αποδυνάμωση της νδ.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Το συμπέρασμά σου δεν έχει καμία λογική. Διάβασε και τα υπόλοιπα άρθρα που γράφω (αυτό είναι αναδημοσίευση γιατί ήταν εύστοχο) και μετά βγάλε συμπεράσματα ποιο είναι το "δικό μου" πρόβλημα.

Η Χρυσή Αυγή είναι καρκίνος που προστίθεται στις ήδη σοβαρές ασθένειες που έχει η χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Την χρυσή αυγή δεν την ξέπλυνε καμία κολυμπήθρα. Απλά οι έλληνες έγιναν φασίστες. Δεν έκαναν λάθος! Ψήφισαν συνειδητά το αρχαιολατρικό κόμμα!

Αυτή την αρχαιολατρεία την ενσταλλάζει η δηλητηριώδης και ψευδής «παιδεία» που όμοιά της μπορεί κάποιος να αναζητήσει μόνο στην ΠΓΔΜ.

Το γεγονός ότι μία σειρά βαλκανικών λαών, κάποτε πολίτες της ρωμαϊκής και της οθωμανικής πολιτικής δομής ΒΡΕΘΗΚΑΝ να ομιλούν ελληνικά (ας τα πούμε ελληνικά αυτή τη μαλακία που μιλάνε) δεν σημαίνει ότι είχαν γιαγιά τους την Ευριδίκη και παππού τους τον Λεωνίδα τον Σπαρτιάτη.

Όσο ο μέσος Αμερικανός μπορεί να ισχυριστεί ότι ο παππούς του ήταν ο βασιλιάς Αρθούρος επειδή ομιλεί αγγλικά, τόσο μπορεί και αυτό το εθνο-μωσαϊκό να πει το ίδιο για τους αρχαίους έλληνες. Αμ το άλλο; όχι από όποιον κι όποιον έλληνα, σιγά που θα είμαστε απόγονοι της δουλάρας που έτριβε τιγάνια στην εστία του τάδε μεγαλόσχημου. Όλοι στάξαμε από τη μύτη ενός Αλέξανδρου τουλάχιστον.

Το λεγόμενο «ελληνικό αίμα» είναι ένας μύθος που όσοι έχουν στοιχειώδη αντίληψη βιολογίας και ιστορίας μπορούν να καταλάβουν αμέσως. Αν όντως για 2,000 δεν υπήρχε διασταύρωση με άλλες φυλές ανθρώπων, θα είχαμε ΠΕΘΑΝΕΙ από εκφυλισμό του DNA! Επίσης μύθος είναι ότι το «ελληνικό αίμα» είναι και κάτι το σπουδαίο. Όλοι τα ίδια χρωμοσώματα έχουμε λίγο πολύ. Εντέξει, υπερτερούμε στους βλάκες, τους κοπρίτες, τους ξύστες και τα απαθικά σουβλακοβώρα ποδοσφαιρομαθή ζωντόβολα, όμως για αυτό δεν ευθύνεται το DNA per se.

Αυτό είναι θέμα παιδείας, ένας από τους λόγους που έβγαλε και την χρυσή αυγή. Αυτή την κατάσταση, δηλαδή της κακής παιδείας που δημιουργεί παρατράγουδα κάποιοι την προέβλεψαν ως ΒΟΛΙΚΗ για την εξουσία τους.

Θα ήθελα τώρα να δω να δημιουργείται ένα Ρωμαίικο κόμμα. Ένα που να λέει ότι δεν είμαστε οι έλληνες που ισχυρίζονται αυτοί οι γελίοι, αλλά απόγονοι των ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ των ελλήνων. Που στη τελική, αυτό είμαστε.

Κάτι σε RES PUBLIC κόμμα ρε παιδί μου, για να γελάσουμε με τα χρυσαυγίδια.

Ανώνυμος είπε...

α, διόρθωση: «γελοίοι» και «σουβλακοβόρα»