Κυριακή, Ιουνίου 24, 2012

Μεταρρυθμίσεις: Η λέξη που παρεξηγήθηκε στην Ελλάδα...

Κάθε, μα κάθε φορά που αναφέρω την λέξη μεταρρύθμιση πετάγεται κάποιος νευριασμένος και λέει "Τι; Κι άλλες απολύσεις και μειώσεις μισθών;"

Στην Ελλάδα έχουμε παρεξηγήσει την λέξη μεταρρύθμιση. Έχουμε δημιουργήσει εχθρούς της γιατί της έχουμε αλλάξει το νόημα με την βοήθεια των άχρηστων κυβερνήσεων. Όχι, μεταρρύθμιση δεν σημαίνει απολύσεις ή μειώσεις μισθών. Δεν σημαίνει χαράτσια και περισσότερους φόρους.

Μεταρρυθμίσεις σημαίνει καλύτερη λειτουργία του δημοσίου με λιγότερα έξοδα. Σημαίνει μηχανογράφηση, απλό φορολογικό, γρήγορη δικαιοσύνη και το τέλος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είναι αυτός ο λόγος που δεν το θέλουν τα κόμματα της εξουσίας.

Είδατε τι ωραία που είχαν καλύψει τις 70000 προσλήψεις που έγιναν τα δύο χρόνια του Παπανδρέου; Μέχρι να υπάρξει πραγματική διαφάνεια και πραγματική μηχανογράφηση αυτά θα συμβαίνουν.

Μπορούν να μας πουν όλοι αυτοί που μας επέβαλαν αυτά τα μέτρα για ποιο λόγο προσέλαβαν 70000 νέους δημοσίους υπαλλήλους την ίδια στιγμή που έδιωχναν άλλους με το ζόρι; Μπορούν να μας πουν ότι δεν θα συμβεί το ίδιο τώρα από την νέα κυβέρνηση για εκδίκηση;

Η χώρα πρέπει να αλλάξει τώρα πορεία. Ήδη χάσαμε δυόμιση χρόνια πιστεύοντας τις ανοησίες αυτόκλητων σωτήρων. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει είναι να πιέσουμε για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Το να είμαστε αγανακτισμένοι μόνο για τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις δεν μετράει. Αυτό που μετράει είναι να διορθώσουμε τα πραγματικά προβλήματα ώστε να μην πάμε σε τέτοιες λύσεις.

Στις εκλογές αυτές ο κόσμος ψήφισε και αποφάσισε. Αποφάσισε να διορθώσει ένα λάθος, αλλά εγώ πιστεύω ότι έκανε απλά άλλο. Υπάρχουν άνθρωποι βέβαια σε αυτή την κυβέρνηση που ίσως να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι. Υπήρχαν και στην προηγούμενη. Δεν μπόρεσαν όμως. Γιατί το σύστημα τους νίκησε. Οπότε η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να νικηθεί πρώτα αυτό το σύστημα με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Μπορεί να ακούγεται ότι δεν θέλω να δεχτώ το αποτέλεσμα αλλά το δέχομαι φυσικά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πω την γνώμη μου. Αλλιώς δεν θα είχα ανακατευτεί με την πολιτική. Και η γνώμη μου είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κάνει αυτά που έχουν σημασία άσχετα με το τι λένε οι Ευρωπαίοι ή τι λέει η αντιπολίτευση. Τα φορολογικά μέτρα και η λιτότητα απέτυχαν και μάλιστα απορώ γιατί δεν το περίμεναν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι κάτι σοβαρό που θα αλλάξει επιτέλους το σύστημα και θα δούμε πρόοδο.

2 σχόλια:

Demelene είπε...

Συγνώμη αλλά μεταρυθμίσεις δεν σημαίνει αλλαγή προς το καλύτερο. Σημαίνει αλλαγή, συνήθως με την προσδοκία για το καλύτερο.

Τώρα το πως οι Έλληνες αντιμετωπίσαμε τον εχθρό αυτό και ποιους εμπιστευτήκαμε για αυτό τα έργα; I rest my case...

Vassilis Perantzakis είπε...

Μειώσεις μισθών και χαράτσια δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι απλές αλλαγές. Είναι τροποποίηση σε κάτι που δεν δουλεύει ώστε να δουλέψει.

Έχει σαφή διαφορά και είναι άσχετη με το τι αντιμετωπίσαμε. Όταν τα έλεγα εγώ...