Τετάρτη, Ιουνίου 13, 2012

Αποκλειστική συνέντευξη του Βασίλη Περαντζάκη από το κόμμα πειρατών Ελλάδας (audio)

Πηγή: HXONEWS.GR

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι το μνημόνιο, ούτε καν το ευρώ. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η επιβίωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Ένα σύστημα που αγνοεί τον πολίτη και τον θεωρεί οπαδό χωρίς άλλη υποχρέωση πλην της περιστασιακής ψήφου είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο.
Ένα σύστημα το οποίο είναι κάθε φορά το ίδιο με άλλο όνομα. Ένα σύστημα το οποίο προεκλογικά υπόσχεται, ενώ μετά τις εκλογές, ξεχνάει τα πάντα σαν να μην ελέχθησαν ποτέ, κωφεύει και λειτουργεί μονοπωλιακά για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τους δικούς του οπαδούς/ψηφοφόρους και αυτούς που το κρατάνε στο χέρι…


Οι Πειρατές ερχόμαστε να προτείνουμε κάτι νέο(;) για τα δικά μας δεδομένα, αλλά δοκιμασμένο σε άλλες κοινωνίες και ταυτόχρονα προσαρμοσμένο στα δικά μας προβλήματα και στις ιδιαιτερότητές μας.

Τι προτείνουν οι Πειρατές; Σε τι διαφέρουμε από τα υπάρχοντα κόμματα;

Το βασικότερο όλων είναι ότι θεωρούμε το σημερινό σύστημα ως αποδεδειγμένα, άκρως αναποτελεσματικό, και αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, και το πολιτικό (μαζί με άλλα) αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πως μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι εξ αιτίας ενός αντισυνταγματικού νόμου, ένα τεράστιο νούμερο Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι χωρίς να αδιαφορήσουν, ή να ρίξουν λευκό, μπήκαν στη διαδικασία και ΨΗΦΙΣΑΝ, αλλά ποτέ δεν εκπροσωπήθηκαν και ας ήταν η πλειοψηφία. Ως εκ τούτου λέμε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύουμε πως οι λύσεις για τα προβλήματά μας θα βρεθούν μέσα από την συνέχιση των ίδιων πρακτικών και δη από τα ίδια πρόσωπα.
Πρεσβεύουμε την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την οποία εφαρμόζουμε σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες του Πειρατικού κινήματος σε όλο τον κόσμο, και ιδανικά, θέλουμε να την μεταφέρουμε και στον κρατικό μηχανισμό. Ξεκινάμε λοιπόν από την πρόσκληση σε συμμετοχή, ενημέρωση για τα προβλήματα σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τοπικό, η οποία θα είναι αμφίδρομη. Από τον πολίτη προς τον Πειρατή βουλευτή / Δημοτικό σύμβουλο και από τον Πειρατή προς το πολίτη. Οι αποφάσεις για εμάς δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα στενών κομματικών διεργασιών. Δεν πρέπει να λαμβάνονται από κάποιο κέντρο εξουσίας, αλλά από όλους μας. Αρκεί να είμαστε ενήμεροι. Αρκεί να έχουμε τα σωστά δεδομένα τα οποία σήμερα μας κρύβουν επιμελώς πίσω από ψευτοδιλήμματα.
Σε τοπικό επίπεδο οι αποφάσεις βγαίνουν με την καθημερινή συζήτηση και την επαφή με τον δημότη. Την χρήση όλων των μέσων που υπάρχουν για την επαφή με την τοπική κοινωνία είτε είναι η αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, είτε το καφενείο, είτε το διαδίκτυο. Μόνο εάν συμμετέχει και ο Πολίτης στις αποφάσεις, θα μετατραπεί σε ενεργός πολίτης. Άμεσα.
Σε εθνικό επίπεδο οι αποφάσεις με συμμετοχή του πολίτη στον έλεγχο αυτών και την θεσμική θωράκιση του κράτους ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς. Με ενημέρωση και με κυλιόμενα δημοψηφίσματα το κόστος των οποίων είναι μηδενικό καθώς διαρκούν μέρες ή εβδομάδες και γίνονται μέσω υπαρχόντων υποδομών στους δήμους μας.
Πρακτικά επίσης, πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έργα ψηφιακής οργάνωσης που θα καταστήσουν την γραφειοκρατία και την διαπλοκή φαινόμενο του παρελθόντος. Οι αντιστάσεις που προβάλλουν οι κρατικοί μηχανισμοί μπορούν να αρθούν εύκολα αν η απόφαση έχει ληφθεί όχι από λίγους βουλευτές, αλλά από απευθείας από την βάση. Δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες. Όταν ο πολίτης μιλάει και απαιτεί και συμμετέχει, η αντίσταση των διαπλεκόμενων και των βολεμένων κάμπτετε άμεσα. Με λογισμικό ανοιχτού κώδικα όπως οι Πειρατές προτείνουν, το κόστος είναι σχεδόν ανύπαρκτο και οι διαδικασίες γρήγορες και διαφανείς.
Το οικονομικό αντίκτυπο αυτών που προτείνουμε είναι η αύξηση! των εσόδων του κράτους και η μείωση των εξόδων άμεσα και χωρίς να ληφθούν μέτρα άγριας λιτότητας. Αντιθέτως αυτή η λογική αντιστρέφει τις συνθήκες που δημιούργησαν τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και επιτρέπουν την σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και ταυτόχρονα την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.
Οι Πειρατές χτυπάμε την αιτία και όχι το σύμπτωμα. Δεν είναι τυχαίο που σε ευνομούμενες κοινωνίες όπως αυτές της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, οι Πειρατές έχουν τεράστια απήχηση.
Η δύναμή μας δεν είναι μία δήθεν ιδεολογική καθαρότητα σε έναν απαρχαιωμένο άξονα αριστεράς-δεξιάς, αλλά οι αρχές μας και εσείς, οι ενημερωμένοι πολίτες. Όλα τα προβλήματα έχουν μία λύση. Συνειδητά δεν ‘’παρουσιάζουμε’’ έχουμε έτοιμες λύσεις για τα πάντα, γιατί σας λέμε πως πολλές από αυτές θα τις βρούμε μαζί. Δεν σας ζητάμε να μας ψηφίσετε και να μας αφήσετε να σας οδηγήσουμε. Σας ζητάμε να πάρετε την γνώση στα χέρια σας και μαζί και το τιμόνι και να προχωρήσουμε μαζί. Δεν ζητάμε οπαδούς. Ζητάμε ενεργούς πολίτες που δεν φοβούνται να πουν την γνώμη τους και που έχουν βαρεθεί να αφήνονται στα χέρια των δήθεν σωτήρων. Ζητάμε συμμετοχή.
Παιδεία, ενημέρωση, συμμετοχή, διαφάνεια, άμεση δημοκρατία. Αυτό εκπροσωπούν οι Πειρατές. Και Πειρατές είμαστε όλοι...

Βασίλης Περαντζάκης
Υποψήφιος Βουλευτής Λασιθίου
Γιάννης Παπαδημητρίου
Υποψήφιος Βουλευτής ΗρακλείουΑκούστε τον κ. Περαντζάκη  εδώ
:

2 σχόλια:

Symeon Papadopoulos είπε...

Εξαιρετικός Vasper! Έχεις μεγάλη άνεση στην έκφρασή σου. Αφού κάποια στιγμή φοβήθηκα μήπως είσαι "επαγγελματίας" πολιτικός :)

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Να 'σαι καλά φίλε μου. Ελπίζω να έπεισα και κάποιους που ήταν αναποφάσιστοι...