Κυριακή, Απριλίου 29, 2012

Περί Πειρατείας...


Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν είναι υπέρ της πειρατείας. Κανένα Κόμμα Πειρατών δεν είναι υπέρ της πειρατείας. Το Κόμμα Πειρατών θέλει εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα και όχι κατάργησή τους. Να κερδίζει ο δημιουργός αλλά όχι και οι απόγονοί του για 2 γενεές ή οι εταιρίες που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα για άλλα 75 χρόνια μετά το θάνατό του, όπως ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα, ο λόγος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ "I have a dream" είναι κατοχυρωμένος στην EMI ως πνευματική ιδιοκτησία. Είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν αυτό το όνειρό του, αλλά πρέπει να πληρώσουμε 20 δολάρια για να το μάθουμε στα σίγουρα... Αυτό το βλέπουμε ως γενικό πρόβλημα συνέχισης του έργου και παρεμπόδισης της προόδου για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Επίσης το Κόμμα Πειρατών είναι αντίθετο στο να χρησιμοποιούνται οι εταιρίες παροχής διαδικτύου για να κάνουν λογοκρισία με την δικαιολογία της πειρατείας πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς να χρειάζεται καν η συνδρομή της δικαιοσύνης και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα από τον πολίτη να αμυνθεί νομικά. (ACTA, PIPA, SOPA)

Αυτό που προτείνουμε είναι να αλλάξει το μοντέλο απόδοσης δικαιωμάτων και το μοντέλο αγοράς που χρησιμοποιούν οι εταιρίες παραγωγής.  Σήμερα για παράδειγμα για να ακούσω ένα τραγούδι πρέπει συνήθως να αγοράσω όλο το CD. Τι να τα κάνω 13 άχρηστα τραγούδια για να ακούσω ένα που μου αρέσει;

Ένα άλλο παράδειγμα λάθους στην αγορά είναι τα ψηφιακά βιβλία που πολλές φορές έχουν μια μέση διαφορά στην τιμή της τάξης του 20% με τα τυπωμένα. Αυτό πάλι είναι αστείο καθώς το κόστος του τυπωμένου βιβλίου είναι υπερδιπλάσιο του ψηφιακού ακόμα και αν υπολογίσει κανείς δικαιώματα εταιρίας, συγγραφέα και, πιθανόν, μεταφραστή.

Πολλοί Πειρατές είναι οι ίδιοι κάτοχοι έργων με πνευματικά δικαιώματα. Για παράδειγμα πολλοί Πειρατές είναι προγραμματιστές που κερδίζουν από τις δημιουργίες τους. Όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να είναι υπέρ ενός εξορθολογισμού των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς βλέπουν να εμποδίζεται και το δικό τους έργο από τις υπερβολές του συστήματος πνευματικής ιδιοκτησίας, είτε της Αμερικής (Software Patents) είτε της Ευρώπης (Community Design).

1 σχόλιο:

Demelene είπε...

Δες και τα καμώματα της ΑΕΠΙ...
http://demelene.blogspot.com/2012/04/blog-post_30.html