Δευτέρα, Απριλίου 23, 2012

Απόψεις, θέσεις, σημεία (Ι)

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν τοποθετείται στον κλασσικό πολιτικό άξονα αριστεράς-κέντρου-δεξιάς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είναι "απολιτίκ" όπως μου ειπώθηκε στο twitter; Όχι φυσικά. Απλά σημαίνει ότι δεν περιχαρακώνεται σε ιδεολογίες. Αφήνει τα στελέχη του και τα μέλη του να σκεφτούν έξω από το κουτί και να επιλέξουν λύσεις και όχι θεωρίες. Αφήνει να γίνουν προτάσεις που διαφορετικά θα ήταν απαγορευμένες μόνο και μόνο γιατί την πρόταση αυτή την έκανε η... άλλη ιδεολογία.

Κακά τα ψέμματα. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Και το να περιχαρακωνόμαστε και σε δεξιά, αριστερά ή κεντρώα μαντριά κάνει όπως αποδείχθηκε κακό στην χώρα.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ακολουθεί βασικούς κανόνες και αρχές.

Πιστεύει στην διαφάνεια. Διαφάνεια όμως που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται σήμερα και λέγεται διαφάνεια. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποκρύπτει από τους πολίτες δεδομένα με τα οποία μπορούν να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις. Από τον τρόπο που δουλεύει το Διαύγεια μέχρι τα Πόθεν Έσχες των βουλευτών (που στην ουσία ήταν Έσχες και μόνο για 30 ημέρες) το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Η διαφάνεια δεν είναι απλά επιλογή. Είναι ανάγκη.

Επίσης πιστεύει στην ελευθερία της έκφρασης και στον λογικό περιορισμό της πνευματικής ιδιοκτησίας που χρησιμοποιείται ως μέσω πλουτισμού λίγων εταιριών και παρεμπόδισης της προόδου. Τρανταχτό παράδειγμα ο γνωστός λόγος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, "I have a dream" ο οποίος τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του αποδίδει κέρδη σε εταιρία του θεάματος. Δεν νομίζω ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σκόπευε κάτι τέτοιο!!!

Σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τι σημαίνει αυτό για μένα; Για παράδειγμα ότι δεν θεωρώ τους λαθρομετανάστες κακοποιούς, αλλά ανθρώπους που έχουν ανάγκη και παραβίασαν κάποιους νόμους για να επιβιώσουν. Το κομμάτι που έχει να κάνει με την αύξηση της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών είναι λόγο έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής, σωστής απογραφής και αστυνόμευσης, γκετοποίησης, καθώς και ευκαιριών για εργασία και προώθησης σε χώρες προορισμού. Όταν η Ευρώπη επιτρέπει να τσουβαλιάζονται άνθρωποι σαν ζώα, τι θα συμβεί;

Πολύ, αν όχι το πιο σημαντικό είναι η παροχή παιδείας και εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας σε όλους με τα ίδια αρχικά κριτήρια ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν την κριτική σκέψη και την δυνατότητα να δημιουργήσουν και να προοδεύσει ο πολιτισμός μας και οι επιστήμες. Η διασπορά της γνώσης είναι στο επίκεντρο αυτής της λογικής και για αυτούς τους λόγους η ψηφιακή εποχή και η πρόσβαση στην πληροφορία που αυτή παρέχει είναι ζωτικής σημασίας πιστεύω για όλους μας.

Πάνω από όλα όμως, βάζει τον διάλογο και την συμμετοχή. Για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την κοινωνία του 21ου αιώνα με τα δικά μας κριτήρια και όχι αυτά των γενεών που είχαν την ευκαιρία και την έχασαν.

Το άρθρο αυτό αποτελεί προσωπική άποψη αλλά και πολιτική διαφήμιση. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν μπείτε στη Βουλή σε ποιο μέρος των εδράνων θα κάτσετε? Δεξιά, αριστερά, κέντρο, στο πάτωμα, στον εξώστη?

Vassilis Perantzakis είπε...

χαχαχα... Εγώ θέλω πίσω από την Παπαρήγα, αλλά θα το ρίξουμε σε ψήφο...

Vassilis Perantzakis είπε...

Η ίσως κάπου με καλή θεά...