Κυριακή, Απριλίου 22, 2012

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Από την θεωρία στην πράξη.

Η θεωρία μου για την πολιτική είναι ότι αν περιμένεις το τέλειο (αυτό που θεωρείς εσύ τέλειο) δεν θα το βρεις ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού είναι είτε να μην ψηφίζεις κανέναν και να αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για σένα, είτε να διαλέγεις κόμματα διαμαρτυρίας που ποτέ δεν σκοπεύουν να κυβερνήσουν ή ακόμα χειρότερα, να συνεργαστούν για να βρεθούν λύσεις εκεί που μπορούν να βοηθήσουν. Το πρώτο είναι δυστυχώς πολύ συχνό το τελευταίο ευτυχώς όχι και τόσο.

Η πολιτική για μένα μέχρι χθες ήταν συμβιβασμός με "το λιγότερα χειρότερο". Πάντα το έλεγα γραπτώς και όσοι με ξέρουν το γνωρίζουν. Δεν πρόκειται να πείσω βέβαια ανθρώπους που θεωρούν ότι αυτοί και μόνο έχουν δίκιο ή δικαίωμα να μιλάνε γιατί ποτέ δεν κλήθηκαν να έχουν ευθύνες, οπότε δεν το προσπαθώ καν. Εξάλλου αυτοί συνήθως δεν γνωρίζουν και τι σημαίνει δημοκρατία.

Η μεγαλύτερη δύναμη της δημοκρατίας, η συμμετοχή δηλαδή, είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία της. Αυτό γιατί για να κάνεις την συμμετοχή δύναμη πρέπει να ενημερώσεις τον κόσμο. Η ενημέρωση δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να επιλέξει το καλύτερο δυνατόν για εκείνον και την οικογένειά του, για την πόλη του και την χώρα του.

Μπορεί να δουλέψει ένα σύστημα όπως αυτό που προτείνει το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας; Ένα σύστημα που το ίδιο ονομάζει "αμεσοδημοκρατία";

Να το δούμε από την αρχή: Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Σε αυτό το πολίτευμα εκλέγουμε αντιπροσώπους από κόμματα. Τα κόμματα αυτά έχουν μια οργάνωση που στηρίζεται σήμερα στην κλασσική συνταγή του αρχηγού με το επιτελείο του και την κομματική βάση.

Ποια ακριβώς είναι σήμερα η λειτουργία της κομματικής βάσης; Να καταρτίζει πολιτικές; Να επιλέγει πολιτικές; Τίποτα από τα παραπάνω. Η βάση υπάρχει για να στηρίζει τις πολιτικές επιλογές του αρχηγού και του επιτελείου του. Ακόμα και ο επόμενος αρχηγός επιλέγεται από αυτό το επιτελείο. Αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν λόγο για τις πολιτικές. Για να μπει κάποιος σε αυτό το επιτελείο αρκεί να έχει από κάτω μια οργάνωση με ανθρώπους που κάνουν ακριβώς ότι τους πει ο ίδιος.

Τι προτείνει το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας; Μια σταδιακή αλλαγή αυτού του συστήματος. Αρχικά ξεκινάμε από τις λειτουργίες του ίδιου του κόμματος και του τρόπου αποφάσεων. Αποφάσεις που λαμβάνονται από τα μέλη του κόμματος με ψηφοφορίες. Όλοι έχουν την δυνατότητα να προτείνουν λύσεις ή να επιλέξουν λύσεις που θα στηρίξουν. Δεν περιμένουν από την ελίτ να αποφασίσει. Με τον ίδιο τρόπο θα δουλεύει και ο βουλευτής αυτού του κόμματος.

Μετά ερχόμαστε στην σταδιακή αλλαγή του συστήματος. Αυτή την στιγμή ο πολίτης έχει μόνο μία ευκαιρία να επιλέξει εκπρόσωπο και όχι να επηρεάσει τις αποφάσεις που θα λάβει αυτός. Μεγάλο σφάλμα. Γιατί έτσι ο βουλευτής αυτός μπορεί και κάνει ότι θέλει αγνοώντας ότι δεν δουλεύει για τον εαυτό του αλλά για τους πολίτες.  Όμως αν δώσεις στον πολίτη την δύναμη μέσω δημοψηφισμάτων, κυλιόμενων ψηφοφοριών και άλλων οδών, όπως απευθείας επικοινωνία με τον εκπρόσωπό του, να επηρεάσει την πολιτική ενώ αυτή εξελίσσεται, ο ίδιος και θα αισθανθεί ότι ο πολιτικός τον ακούει, αλλά και θα μπορεί να έχει τη μοίρα στα δικά του χέρια.

Προσοχή όμως. Όπως έγραψα και πριν, βασικός κανόνας για να δουλέψει αυτό το σύστημα είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό το σύστημα μπορεί να δουλέψει. Βέβαια πάντα θα υπάρχουν αυτοί που δυσπιστούν και τους καταλαβαίνω, αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να πω για να τους πείσω εκτός από το ότι αν δεν προσπαθήσουμε δεν θα αλλάξει τίποτα έτσι κι αλλιώς.

Σίγουρα δεν περιμένουμε να αλλάξουμε τον κόσμο σε μία μέρα. Δεν περιμένουμε ούτε θαύματα ούτε έχουμε σωτήρες ή σωτήριες πολιτικές. Γιατί σύμφωνα και με τις αρχές των Πειρατών μόνο αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί να συμμετέχουμε και να ενημερωνόμαστε θα αλλάξει κάτι.

Στα επόμενα άρθρα μου θα προσπαθήσω να σας περάσω το πως εγώ βιώνω τις αρχές των Πειρατών και ποιες θα είναι οι δικές μου προτάσεις που φέρνω στο τραπέζι σε κάποια θέματα, γιατί φυσικά δεν είναι δυνατόν να έχω προτάσεις για όλα. Οι αποφάσεις, τώρα, ανήκουν στο σύνολο και όχι στο άτομο. Και αυτές οι αποφάσεις θα είναι σεβαστές και θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να τις υλοποιήσουμε. Σε αυτό είναι σίγουρο ότι δεσμευόμαστε όλοι οι υποψήφιοι με το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας.

Το άρθρο αυτό είναι προσωπική μου άποψη και φυσικά αποτελεί και πολιτική διαφήμιση...

3 σχόλια:

Demelene είπε...

Θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου σχετικά με την άμεση δημοκρατία.
Τι κάνεις σε μια κοινωνία που πιστεύει στο πυρήνα το Ignorance is Blis?
Θα μου πεις δεν ήταν πάντα έτσι και θα συμφωνήσω σε ένα μεγάλο βαθμό.
Τι κάνεις λοιπόν σε μια κοινωνία που προτιμά και στηρίζει το Ignorance is Blis για την γενιά αυτή και τις επόμενες;

Γιατί μπορει οι σημερινοί συνταξιούχοι να μην είχαν αμεσοδημοκρατία, είχαν όμως επιλογή και μάλιστα γνωρίζαν τον όχι μια ούτε δύο αλλά κατεπανάληψη κλέφτη και προδότη.

Εγώ έχω την αίσθηση ότι όλα τα πολιτικά συστήματα δεν είναι για όλους τους λαούς. Σε όλα τα χρόνια που καταλαβαίνω έχω παρατηρήσει ότι οι ΈΛληνες κάνουν πάντα την εύκολο επιλογή στο οτιδήποτε. Η επιλογή αυτή συμπεριλαμβάνει και την επιλογή της άγνοιας. Και μπορώ να σου πω ότι και οι Βέλγοι μια χαρά την ίδια επιλογή κάνουν.


Καλή επιτυχία στο κόμμα των πειρατών γιατί είναι από τα λίγα που δεν είναι spin-off των υπάρχοντων επι σειρά ετών 300 και συνεργατών.

Vassilis Perantzakis είπε...

Ευχαριστώ, demelene. Όπως σου είπα και χθες χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας και αν μη τι άλλο πρέπει να δοκιμάσουμε.

Demelene είπε...

Μακάρι! Αυτή την αλλαγή δεν βλέπω ακόμα. Βέβαια δεν θα μπορέσω να την δώ τώρα αν υπάρξει!