Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2011

Εκπαιδεύοντας την κοινωνία...

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στην απόλυτη άγνοια. Θεωρούν πραγματικότητα μόνο ότι αντιλαμβάνονται στον δικό τους μικρόκοσμο. Επιλέγουν να υποστηρίζουν μία άποψη όχι γιατί το έψαξαν, αλλά γιατί το λέει η οικογένειά τους, οι φίλοι τους, η τηλεόραση, το κόμμα τους ή η ομάδα τους. Ακόμα και αν αυτή η άποψη που υποστηρίζουν τώρα ήταν η αντίθετη άποψη από αυτήν που είχαν πριν, δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια. Αντίθετα ψελλίζεται μια φθηνή δικαιολογία για την "απόχρωση" και αυτό ήταν.

Γιατί τα λέω αυτά; Μα γιατί βλέπω και ακούω τις αντιδράσεις ανθρώπων για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη εκπαίδευση. Άτομα φιλελεύθερα να απορούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Νέα Δημοκρατία και άτομα "αριστερά" να υποστηρίζουν ότι οι κοσμογονικές αλλαγές (αντιγραφή των θέσεων της Μαριέττας Γιαννάκου με προσθήκες ομολογουμένως σωστές) είναι θείο δώρο από το θείο... βρέφος (τον Γιωργάκη ντε).

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή.

Το νομοσχέδιο σίγουρα δεν λύνει όλα τα θέματα. Αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή. Θα πρέπει τα ίδια τα ιδρύματα να κάνουν δουλειά ώστε να αλλάξουν τις δομές τους εσωτερικά και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν νέους πόρους και να σκέφτονται εκτός του καθημερινού και το μέλλον.

Το νομοσχέδιο επίσης δεν εξαφανίζει την διαφθορά και τις πελατιακές σχέσεις στα Πανεπιστήμια. Κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτό που κάνει το νομοσχέδιο είναι να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά ανθρώπων να δουλέψουν σκληρά για να αποκτήσουν θέση στην Ακαδημαϊκή κοινότητα. Τότε και μόνο τότε θα έχει πληγεί η διαφθορά στην παιδεία. Όχι πριν.

Όταν ο φοιτητής έχει δουλέψει σκληρά και δεν μπορεί να συναλλαγεί με την ψήφο του για έναν καλύτερο βαθμό από τον καθηγητή που θέλει μια έδρα, τότε θα μάθει. Θα μοχθήσει και θα εκτιμήσει αυτό που απέκτησε. Και όταν θα έρθει η ώρα να διδάξει την επόμενη γενιά θα έχει πλέον μάθει ότι μόνο με σκληρή δουλειά και μελέτη προχωράμε μπροστά. Έτσι δεν θα κόψει το ερευνητικό πρόγραμμα γιατί "δεν έχει να βγάλει κάτι από αυτό" (ναι, ναι... συμβαίνουν και αυτά) ή δεν θα πάρει μίζα από τις προμήθειες υλικών φουσκώνοντας τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και στερώντας αναγκαία κονδύλια από τους φοιτητές.

Οι αγκυλωμένες φοιτητικές οργανώσεις πρέπει να καταλάβουν ότι η συναλλαγή με τους καθηγητές τελείωσε. Θα έχουν λόγο μόνο αν συνεργαστούν όλοι για το καλό της φοιτητικής κοινότητας και όχι μόνο κάποιων συνδικαλιστών φοιτητοπατέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: