Δευτέρα, Φεβρουαρίου 14, 2011

Πως πνίγουν την ανάπτυξη...

Οι ίδιοι άνθρωποι που μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη, για fast track και για το περιβάλλον, πνίγουν οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτήν όταν έρχεται από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Προσωπικά αυτό τον καιρό έχω παρακολουθήσει με έκπληξη δύο απίστευτες ιστορίες. Η μία είναι με έναν καθηγητή σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου που είχα αναφέρει παλαιότερα και η άλλη κατέληξε αρνητικά πριν από λίγες μέρες.

Γνωστοί μου προσπάθησαν να ανοίξουν εταιρία ανακύκλωσης στην περιοχή που μένω. Η περιοχή μας μάλιστα έχει και βιομηχανική ζώνη που θα μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει την δραστηριότητά του, η οποία μάλιστα θα έδινε από τον πρώτο μήνα και δουλειά σε τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα εκτός των δύο συνεταίρων.

Το τι αντιστάσεις και αντιδράσεις συνάντησαν δεν λέγεται. Κατ'αρχήν στην εφορία τους είπαν ότι δεν υπάρχει σχετικός κωδικός!!! Μετά τους είπαν ότι υπάρχει, αλλά θα πρέπει να τους κόβουν τιμολόγια οι... Roma(!!!). Αφού έλυσαν νόμιμα το πρόβλημα με τους Roma, έμπλεξαν με τον χώρο γιατί ο δήμος δεν τους ήθελε... Αφού έλυσαν το θέμα με τον δήμο τους ζήτησαν... μελέτη επίδρασης στο περιβάλλον!!! Γιατί; Για να κόβουν μέταλλα και να απογυμνώνουν καλώδια με μηχάνημα που δεν έχει κατάλοιπα. Όταν τους έδειξαν ότι δεν υπάρχουν κατάλοιπα τους ζήτησαν άδεια για εκπομπή αερίων... και καμινάδες με ειδικά φίλτρα σε μηχάνημα που δεν βγάζει αέρια!!!

Στο τέλος έμαθαν ότι όλα τα εμπόδια υπάρχουν γιατί τα υλικά για ανακύκλωση τα μαζεύουν μεγάλες εταιρίες και τα αποστέλλουν στην... Κίνα και ότι φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να ανοίξει νόμιμα πλέον τέτοια επιχείρηση!!! Η ακόμα και να επιμείνει και να το κάνει δεν θα επιβιώσει οικονομικά καθώς θα μπλέξει σε κυκεώνα γραφειοκρατίας, ελέγχων και καθυστερήσεων.  Τι έκαναν; Τα παράτησαν φυσικά...

Μπράβο Μιχαλάκη.... Πολύ πετυχημένη η θητεία σου ως υπουργός ανάπτυξης... της Κίνας!!! 

5 σχόλια:

Demelene είπε...

Το ξέρω ότι δεν θα το δεχτείς, αλλά η συγκεκριμένη τακτική ισχύει αιώνες.

Είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να καινοτομήσεις στην Ελλάδα.

Vassilis είπε...

Ναι ίσχυε. Και είχε αρχίσει να αλλάζει επί Χατζηδάκη. Το ξέρω ότι δεν θα το δεχτείς, αλλά επειδή δεν ψήφισες σταμάτησε κάθε πρόοδος και γυρίσαμε πίσω 30 χρόνια..!!! :-)

Demelene είπε...

Το ξέρω ότι δεν θα το δεχτείς αλλά πριν από τον Χατζηδάκη πάλι είχαν γίνει κάποια βήματα, όπως και πιο πριν και πιο πριν.

Παρεμπιπτόντως, λάθος γνωρίζεις και αναφέρεσαι στο δεν ψήφισα. Είπαμε, έρωτα με την κυβέρνηση ΚΚ αλλά μην διαστρεβλώνουμε και τον κόσμο, ανθρώπινο και μη

Vassilis είπε...

Δεν ψήφισες... σωστά τότε... :-) Και δεν μιλάω για σένα μόνο.

Demelene είπε...

ΧΑΧΑ Το ξέσκισες όμως λίγο έτσι?