Πέμπτη, Ιανουαρίου 06, 2011

Δύσκολες αποστολές: Φέρνοντας την ύφεση... (μέρος 2ο)

Πρόλογος.

(συνέχεια πρώτου κεφαλαίου)

Ο λαός, μετά από χρόνια με πόλεμο, εμφύλιο και δικτατορία ήταν δεκτικός στο φρέσκο που έμοιαζε να φέρνει ο Ανδρέας. Υποσχόταν ένα μείγμα σοσιαλισμού με εθνική ανεξαρτησία. Εμφάνιζε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ως υποχείριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για να φανατίσει χρησιμοποιώντας τα αντιαμερικανικά αισθήματα που υπήρχαν λόγω της υποστήριξης της Χούντας από τις Η.Π.Α. 

Ο Ράλλης, ο νέος αρχηγός της Ν.Δ., ένας ευπατρίδης της πολιτικής, θεωρούσε ότι απλά το να λέει την αλήθεια και να δουλεύει για το όραμα του Καραμανλή έφτανε για να πεισθεί ο Ελληνικός λαός. Δεν ήταν ποτέ άνθρωπος που ανέβαζε τους τόνους. Έτσι δεν ακουγόταν όσο ο Παπανδρέου. 

Ο Παπανδρέου επιλέχθηκε να ηγηθεί της χώρας σε μια περίοδο που η εισροή πόρων θα ήταν τεράστια. Ο Παπανδρέου κλήθηκε να μοιράσει την πίτα και να "σώσει" τους Έλληνες από το "κακό" τους παρελθόν. Αυτός άρχισε τον "εκδημοκρατισμό", δηλαδή την εγκαθίδρυση της κομματικής μηχανής του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο για την πλήρη πολιτική κυριαρχία.

Κεφάλαιο Δεύτερο: Αλλαγή, με αλλαγή πολιτικής,αποβιομηχανοποίηση και με εξαγορά ψηφοφόρων.

Τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ στήθηκε η μηχανή που οδήγησε στην σημερινή κατάρρευση της οικονομίας. Η Ελλάδα το 1981 ήταν μια μικρή μεν χώρα, αλλά με αναπτυσσόμενη βιοτεχνία και βαριά βιομηχανία. Παρήγαγε από μανταλάκια μέχρι αυτοκίνητα. Βιοτεχνίες όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή είχαν μεγάλο όγκο παραγωγής και εξαγωγών. Ο στόλος της Ελλάδας και ο αριθμός των απασχολούμενων ναυτικών της ήταν ο μεγαλύτερος στον κόσμο σε αριθμό και σε χωρητικότητα. Το μόνο που δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί ήταν ο τουρισμός που βρισκόταν σε νηπιακό στάδιο. 

Ο Ανδρέας, βλέποντας ότι έρχεται πακτωλός χρημάτων από την Ε.Ο.Κ. αποφάσισε να μην φύγει από αυτήν, αλλά να εμφανίσει μικρές αλλαγές στις ηγεσίες των κρατών της ως δείγμα ότι η Ευρώπη αλλάζει προς το Σοσιαλιστικότερο και να δικαιολογήσει έτσι την παραμονή μας σε αυτήν. 

Πρώτες του κινήσεις ήταν να τυπώσει χρήμα, να διπλασιάσει τις συντάξεις και τους μισθούς, να διορίσει μεγάλο αριθμό οπαδών του σε θέσεις στο δημόσιο και να δώσει την δικαιοδοσία στον υπουργό οικονομικών του να μοιράσει χρήματα με επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέσω των κρατικών τραπεζών. Για κάθε του κίνηση έβρισκε νέες λαϊκίστικες εκφράσεις και εμφάνιζε και το παραμικρό που έκανε ως... δομική αλλαγή!!!

Τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ η ευημερία και η ψευδοανάπτυξη ήταν φυσικά μεγάλη. Όμως κάποια στιγμή τα λεφτά σώθηκαν. Δεν ήταν δυνατόν να τυπώνουμε χρήμα ούτε να κάνουμε υποτιμήσεις για να μοιράζουμε την ίδια πίτα σε μικρότερα αλλά περισσότερα κομμάτια εσαεί.

(συνεχίζεται)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλη χρονια, χρονια πολλα σε ολους, νεοδεξιους, κεντρωους, βασιλικους, συντροφους κ.λ.π....!!υγεια να χουμε αλανια και τα υπολοιπα θα τα βρουμε!!! ειχα παει στο χωριο καμια 10αρια μερες και ειδα την ιδια απογνωση και θυμο τοσο στα γαλαζια αλλα και πρασινα καφενεια!!!ειδα βεβαια και τους ιδιους τεμπεληδες νεοελληνες, νεοπλουτους να περιμενουν απο τους μαυρους και τους αλβανους να δουλεψουν και αυτοι απλα να εισπραξουν βριζοντας το κρατος!!!ειδα αγροτες που απλα περιμενουν την επιδοτηση ενω το χωραφι ηταν σε μαυρο χαλι...ειδα την εθνικη τραπεζα χωρις το (της ελλαδος) καθως το ειχανε ξηλωσει με κομπρεσερ!!!

Demelene είπε...

Μέχρι εδώ καλά τα λες.
Θέλω να δω όμως αν θα αναφέρεις και εσύ κάτι σημαντικό στο επόμενο/α post σου.

Πιπέρι όμως όταν βάζεις τον Ανδρεά στο στόμα σου. Τον έχουμε και σε πόσους δρόμους!