Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2010

Η κατάρρευση των έντυπων ΜΜΕ (II)

Ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει αναστατωθεί από το κλείσιμο του καθημερινού Βήματος. Να πω όμως την γνώμη μου για αυτό:

Οι επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα ούτε είναι υποχρεωμένες να μένουν εσαεί ανοιχτές για να πληρώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν τα χρωστούμενα και την αποζημίωση όμως. Αν το λάθος τώρα είναι του επιχειρηματία, ή αν είναι θέμα δυσλειτουργίας της αγοράς ή απλά μείωση ενδιαφέροντος από το αναγνωστικό κοινό... λίγο ενδιαφέρει αυτούς που χάνουν τις δουλειές τους βέβαια.

Δυστυχώς όμως κανένας δεν είναι σίγουρος σε καμία δουλειά. Οι επιχειρήσεις δεν υπάρχουν για πάντα, ούτε μπορεί κάποιος να το εγγυηθεί αυτό. Η ζωή γενικά δεν είναι δίκαιη. Μην γινόμαστε λοιπόν και εμείς παράλογοι. Άλλο να διεκδικούμε αυτά που μας χρωστάνε και άλλο να θεωρούμε ότι επειδή υπάρχουμε μας χρωστάνε.

Στην περίπτωση μάλιστα των έντυπων ΜΜΕ έχουμε και μία ιδιομορφία. Αυτή η μορφή ενημέρωσης πεθαίνει λόγω της τεχνολογίας. Είναι σαν να παραπονιέται ένας πεταλωτής στις αρχές της δεκαετίας του 30 γιατί μειώνεται η δουλειά του επειδή πωλούνται πλέον περισσότερα αυτοκίνητα από ότι άλογα. Η θα προσαρμοστεί και θα φτιάξει... βουλκανιζατέρ ή θα πεθάνει της πείνας. Λογικό δεν είναι; Τι θα λέγατε σήμερα στον πεταλωτή; Θα του λέγατε "κάνε απεργίες για να κλείσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες"; Αστεία πράγματα. Σοβαρά όμως από την άλλη. Η προσαρμογή είναι αναγκαία όσο θα είναι και επίπονη. Το ότι συμβαίνει και σε περίοδο κρίσης της οικονομίας απλά την κάνει ταχύτερη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστος

Demelene είπε...

Σε μια εκπομπή σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αναφερόταν σε μια γερμανική εφημερίδα που κάνει τα καλύτερα της χρόνια μέσα στην κρίση γιατί λέει απλά δεν άκουσε τους ειδικούς και έγινε εφημερίδα με σύνθετη και ποιοτική δημοσιογραφία.

Συγκεκριμένα έλεγε ότι ρώτησαν τους αναγνώστες του ήθελαν παρόλες τις αντιδράσεις των ειδικών και φυσικά τους έγραψαν και έκαναν αυτό που ήθελαν οι αναγνώστες.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε πολλές εφημερίδες οι οποίες δεν θέλουν να εκσυγχρονιστούν και έχουν κολήσει σε μούφες δικαιολογίες.

Δεν φταίει το χαρτί, αλλά φταίει η προσκόλληση μόνο στο χαρτί. Δεν φταίει το καθημερινό όσο η καθημερινή μούφα