Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

Η χρήση εργαλείου φορολογείται ως... εισόδημα;

Θα φορολογήσουν λέει την χρήση εταιρικών αυτοκινήτων ως... εισόδημα!!!

Απίστευτο. Οι εταιρίες παρέχουν στα στελέχη τους αυτοκίνητο για να κάνουν γρηγορότερα και ασφαλέστερα την δουλειά τους. Είναι δυνατόν εργαλείο να το φορολογούν ως εισόδημα; Και όμως ναι!!!

Έχω μια ιδέα για το ΠΑΣΟΚ. Εγώ δουλεύω σε εταιρία πληροφορικής και η εταιρία αυτή μου παρέχει φορητό υπολογιστή για να κάνω την δουλειά μου σε περίπτωση που χρειαστεί και εκτός εταιρίας. Αααα ναι, το χρησιμοποιώ και για τα προσωπικά μου email και παίζω και Age of Empires σε αυτό, ακριβώς όπως ένα στέλεχος μιας εταιρίας μπορεί να χρησιμοποιήσει το εταιρικό αυτοκίνητο για μία βόλτα ή για να κάνει τα ψώνια του.

Ξέρετε πόσες δεκάδες χιλιάδες χρήστες εταιρικών φορητών υπολογιστών μπορείτε να φορολογήσετε ανάλογα με την αξία του υπολογιστή που χρησιμοποιούν;

Σε αυτή την "κυβέρνηση" η μαλακία πάει σύννεφο!!!

5 σχόλια:

orestios είπε...

Την νέα θωρακισμένη Μερκ που χρησιμοποιεί το GAP θα την χρεώσει στο εισόδημά του?

Demelene είπε...

Δεν συμφωνώ μαζί σου. Τουλάχιστον όχι με την καθολική μορφή που το βλέπεις.
Εγώ όσους ξέρω να έχουν εταιρικό αυτοκίνητο, ξέρω ότι το χρησιμοποιούν όλη την μέρα σαν δικό τους συνήθως σε αντάλλαγμα για ένα χαμηλότερο μισθό.

Αν τα μπόνους φορολούνται σαν benefit γιατί να μην φορολογείται η χρήση εταιρικού αυτοκινήτου? Ειδικά κάτι πολύ μεγάλα στελέχη που έχουν κάτι αμαξάρες και καλά στο όνομα της εταιρίας.

Να έμενε το αυτοκινητο στο χώρο της εταιρίας και να διαφωνήσω καθολικά όπως εσύ!

Vassilis είπε...

Το εργαλείο δεν φορολογείται γιατί μπορεί να υπάρχει και ιδιωτική χρήση. Το να θεωρείς ότι ο άλλος το χρησιμοποιεί και κερδίζει από αυτό είναι απλά άνω ποταμών. Ούτε σε σοβιετικές κοινωνίες δεν συνέβαινε αυτό. Το κατσαβίδι του βοηθού ηλεκτρολόγου το φορολογείς αν το χρησιμοποιήσει για να φτιάξει μπρίζα στο σπίτι του;

Όσο για τα bonus αρκούσε η φορολογία τους ως εισόδημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Διαίρει και βασίλευε. Δεν ζηλεύω αυτόν που έχει εταιρικό αυτοκίνητο ή παίρνει bonus για να θέλω να τον τιμωρήσουν!!!

Demelene είπε...

Είσαι λάθος. Το ξέρεις ότι ένα επαγγελματικό όχημα απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για άλλους λόγους? Ίσως να μην συμφωνείς, αλλά όταν η αγορά του σχετίζεται με απαλλαγές με την αιτιολογία του επαγγελματικού τότε αυτό πρέπει να μείνει.

Το παράδειγμά σου με το κατσαβίδι είναι κατά βάση εκτός πραγματικότητας αλλά επειδή είμαι μαθηματικός θα σου πω ότι κατάλαβα την αναλογία. Είναι λίγο διαφορετικό ένα κατσαβίδι που αγοράζεις μια φορά και διαφορετικό ένα αυτοκίνητο, ειδικά ένα πολυτελείας που μόνο επαγγελματικό δεν είναι.

Ποια η διαφορά ενός ετήσιου μπόνους και ενός πάρε ένα πανάκριβο αυτοκίνητο. Η μόνη διαφορά είναι ότι συμφέρει το είδος (αυτοκίνητο). Κάτι σημαίνει αυτό.
Δεν έχω δει κανένα να ανταλλάσσει ετήσια μπόνους με καινούργια κατσαβίδια κάθε χρόνο!

Vassilis είπε...

Κάτι δεν έχεις καταλάβει.

Στον δημόσιο τομέα απαγορεύεται η χρήση του επαγγελματικού οχήματος. Στον ιδιωτικό τομέα όχι. Το μόνο που απαγορεύεται είναι η μεταφορά με φορτηγό αντικειμένων που δεν αποτελούν εμπόρευμα (εκτός προσωπικών αντικειμένων βέβαια).

Το αυτοκίνητο είναι εργαλείο. Δεν είναι εισόδημα. Φορολογήθηκε όταν αγοράστηκε και φορολογείται η κτίση του από την εταιρία. Το να φορολογήσεις και τον οδηγό γιατί το χρησιμοποιεί μπορεί να είναι ακόμα και αντισυνταγματικό.