Δευτέρα, Οκτωβρίου 18, 2010

Σχετικά με το κάπνισμα... (2)

Επειδή δεν άρεσε η πρότασή μου, και παρόλο που δεν άκουσα κάποια εναλλακτική (τι; θέλω και επιχειρήματα να έχει ο άλλος;)  να κάνω μια αντιπρόταση (θα το παίξω εγώ μεγαλόκαρδος):

Να ισχύει σύστημα μονών ζυγών. Τις μονές μέρες θα μπορούν να καπνίσουν παντού, τις ζυγές όχι. Τα δίσεκτα έτη, η παραπάνω μέρα θα πηγαίνει στους μη καπνιστές για τα επόμενα 9125 χρόνια, ώστε να ανακτήσουμε τα 100 έτη που οι καπνιστές είχαν στην διάθεσή τους χωρίς καμία απαγόρευση.

Τι λέτε για αυτό;

5 σχόλια:

john anast είπε...

Να μιλήσω ως "πρώην" και όχι ως "μη" καπνιστής. Ειναι γελοίος και υποκριτικός ο νόμος. Ή θεωρείς ότι το κάπνισμα είναι κακό επομένως το απαγορεύεις, ορθά και κοφτά και δέχεσαι τις συνέπειες (οικονομικές / κοινωνικές-ανεργία) ή δεν το θεωρείς κακό και δεν το πειράζεις. Το πρώτο δεν μπορείς να το κάνεις, κυρίως λόγω των άμεσων οινομικών και κοινωνικών συνεπειών, αλλά και γιατί θα έπρεπε να κανεις το ίδιο σε μια σειρά "ανάλογων" προϊόντων όπως αλκόολ,ζαχαρη,λίπος,συνθετικές τροφές κ.ο.κ.
Το δευτερο δεν μπορείς να το κάνεις γιατί είναι λάθος. Το κάπνισμα είναι κακό. Επομένως πρέπει να ακολουθήσεις μια μέση οδό. Και μέση οδός, αυτή που διάλεξε ο ΓΑΠ, δεν είναι. Πρέπει να αφήσεις ανοιχτό το δικαίωμα της επιλογής. Κάθε κατάστημα να κάνει την επιλογή του, καπνιστών ή όχι. Ή αν υπάρχει η δυνατότητα, δημιουργία ξεχωριστών χώρων. Μεγάλα παιδιά είμαστε οι περισσότεροι, δεν χρειάζεται φοβέρα για να αποφύγουμε ένα μαγαζί καπνιστών. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, να φορολογείς τόσο άγρια τον καπνό, σε βαθμό που να βασίζεις τον προϋπολογισμό σου στα έσοδα από το φόρο καπνού, και την ίδια στιγμή να ΄λες μην καπνίζετε.
Αν πραγματικά εννοούσαν αυτό που λένε, τότε θα λέγανε καμιά σχέση τα έσοδα του κράτους από προϊόντα "εγκληματος"...
Βασικός και κύριος λόγος που κάνουν έναν νόμο τόσο αυστηρό, είναι κυρίως επικοινωνιακός, αλλά μην παραβλέπουμε και να μην θεωρούμε εξωφρενική τη θεωρία της αύξησης των εσόδων από τα πρόστιμα που θα επιβάλλουν στα καταστήματα.

Vassilis είπε...

Δεν μπορείς να αφήσεις την επιλογή στα καταστήματα γιατί τότε θα είναι όλα καπνιστών.

Οι καπνιστές μπορούν να καπνίζουν στους ανοικτούς χώρους. Στους κλειστούς χώρους η συνήθειά τους ενοχλεί τους μη καπνιστές οι οποίοι ΔΕΝ έχουν επιλογή.

Επιλογή έχουν μόνο οι καπνιστές.

Ο νόμος είναι μια χαρά. Ούτε εισπρακτικός ούτε τίποτα. Θα εφαρμοστεί. Δεν δέχομαι σε θέματα επιλογής την επιβολή της μίας επιλογής του καπνιστή. Απλά δεν το δέχομαι και δεν δέχομαι επιχειρήματα που προσπαθούν να θολώσουν το θέμα.

Το θέμα είναι ο ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ που πρέπει να έχει δικαιώματα. Τέρμα και τελείωσε.

Vassilis είπε...

Επίσης στο θέμα της φορολόγησης και των εσόδων, εγώ δεν καπνίζω. ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΡΕ ΦΙΛΕ!!!

Δεν είμαστε "μεγάλα παιδιά". Είμαστε ενήλικες και όταν βλέπω κάποιον να καπνίζει σε κλειστό χώρο, ειδικά σε χώρο συνεστίασης όπου δεν έχω επιλογή, του την λέω. ΑΠΛΟ και κατανοητό. Και του την έλεγα πριν τον νόμο.

Αλήθεια... πόσο συχνά βλέπεις πινακίδες "απαγορεύεται το πτύην" πλέον; Θα γίνουμε άνθρωποι. Το κάπνισμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ σε όλους τους κλειστούς ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ χώρους. Αν θέλουν οι καπνιστές να κάνουν ιδιωτικές λέσχες και να τελειώνει το θέμα. ΕΜΕΝΑ δεν θα μου απαγορεύσουν να πηγαίνω σε δημόσιους χώρους γιατί θέλουν να πάρουν την δόση τους.

john anast είπε...

Όπως ο καπνιστής έχει επιλογή, έτσι έχει και ο μη καπνιστής. Το ίδιο είναι απλά αντέστρεψέ το. Μην μειώνεις τόσο τη δύναμη του μη καπνιστή. Δεν μιλάω για δημόσιους χώρους όπως πχ θέατρο ή τρένο. Εκεί δεν έχεις επιλογή. Στο καφέ ή στο μπαρ έχεις ή μάλλον θα έπρεπε να έχεις.Όσο για το πτύειν δεν νομίζω να σταμάτησε γιατί είχε ταμπέλα ή γιατί είχε πρόστιμο. Σταμάτησε γιατί έγινε συνειδητή ως αγένεια.
Αλήθεια πως θα αισθανόσουν αν πήγαινες σε σχολείο που λειτουργεί με χρήματα που μπήκαν ως φόρος στην ηρωίνη; Και μην με πεις υπερβολικό. Το τσιγάρο, πίστεψέ με, είναι σχεδόν εξίσου εθιστικό. Δεν θέλω να θολώσω τίποτα. Απλά οι δράσεις του κράτους δεν είναι ριζικές και καθαρές (δηλ. πλήρης απαγορευση καπνού)

Vassilis είπε...

Δεν είναι αγένεια να καπνίζεις δίπλα μου;

Ποια ακριβώς είναι η επιλογή που έχει ο μη καπνιστής; Να μην πάει κάπου; Αυτό δεν είναι επιλογή. Είναι περιορισμός.

Τώρα για την ηρωίνη που λες, δεν με ενοχλεί εμένα αν ο διπλανός θέλει να πεθάνει αρκεί να μην σκοτώνει και εμένα μαζί. Στο κάπνισμα μου πετάς τον καπνό σου με την πίσσα και την νικοτίνη. Στην ένεση τα παίρνεις όλα εσύ. Κάνε ένεση αν θες... να καπνίσεις όμως στο απαγορεύω.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Θα απαγορευτεί.