Δευτέρα, Ιουλίου 05, 2010

Ασφαλιστικό και επανάληψη δικής μου πρότασης

Πριν από 3 χρόνια, είχα γράψει μια πρόταση για το ασφαλιστικό. Η πρόταση αυτή ήταν σαφώς "σκληρή" σε σχέση με το τότε ισχύον ασφαλιστικό και όπου την έκανα οι ΠΑΣΟΚοι και γενικά οι λεγόμενοι "αριστεροί" μου επιτίθεντο ανηλεώς. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που σήμερα θεωρούν "λογικές" τις σκληρότερες αλλαγές επειδή τους το λέει ο σωτήρας τους, το καθυστερημένο που μας φόρτωσαν ως πρωθυπουργό.

Μάλιστα η διγλωσσία τους και η ασυνέπειά τους είναι τέτοια, που ενώ από την μία έχουμε υπουργούς που λένε ότι πονάνε με την εφαρμογή αυτών των μέτρων από την άλλη έχουμε υπουργούς που λένε ότι είναι δίκαια και λογικά, όπως π.χ. αυτό με την εξίσωση ορίων για άντρες και γυναίκες, ειδικά επειδή οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!!! Αυτό το είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο ΟΤΕτζής που υπέγραφε τις απευθείας αναθέσεις στην Siemens, Παπακωνσταντίνου.

Να συμπληρώσω όμως ότι αν το εννοεί αυτό που λέει ο Παπακωνσταντίνου, τότε οι γυναίκες θα έπρεπε να συνταξιοδοτούνται αργότερα, καθώς αδικούνται οι άνδρες που ζουν λιγότερα χρόνια!!!

Εγώ δεν θα επικαλεστώ "ειδικούς" ανάμεσα στους ανθρώπους με τους οποίους συζήτησα την πρόταση αυτή (δεν είμαι θεσμικός παράγων για να το κάνω έτσι κι αλλιώς), όπως έκανε ο Παπανδρέου για την δική του πρόταση (αυτή προ των εκλογών) η οποία όμως φαίνεται ότι ήταν πάντα ανεφάρμοστη και ουτοπική. Υπήρχαν όμως ανάμεσά τους άνθρωποι με κάποια γνώση στα οικονομικά (νομίζω απόφοιτος ΑΣΟΕ με μεταπτυχιακό ή απόφοιτος ξένου πανεπιστημίου που εργάζεται ως σύμβουλος οικονομικών πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον γνώστης του αντικειμένου αν όχι ειδικός).  Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι μου είπαν ότι αν και το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, τουλάχιστον ένα μείγμα ανάπτυξης, πρόνοιας , πάταξης εισφοροδιαφυγής και σχετικά σκληρών αλλαγών στο ασφαλιστικό μπορούν να το κάνουν βιώσιμο. Οι σκληρές μάλιστα αλλαγές αυτές έριχναν το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης στα 64 ή ακόμα και στα 63. Η δε αντιμετώπιση των γυναικών δεν ήταν διαφορετική από των ανδρών, αλλά λάμβανε υπόψιν της τις ειδικές συνθήκες για την ανατροφή των παιδιών με ρυθμίσεις όταν αυτές χρειάζονται... και όχι μετά τα 60 τους....

Τι είχα προτείνει λοιπόν τότε; Τα παρακάτω:

Πολλά ακούγονται και πολλά λέγονται για το ασφαλιστικό. Μιλάνε για μεγάλες αυξήσεις ορίων και για μικρότερες συντάξεις. Ένα είναι όμως σίγουρο. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, το ασφαλιστικό σε λίγες δεκαετίες (ή και συντομότερα) θα καταρρεύσει. Έχω λοιπόν μια ιδέα. Δεν είμαι σίγουρος ότι δίνει λύση, αλλά πιστεύω ότι αξίζει να ειπωθεί.

1ο σημείο: Σύνταξη για όλους (άνδρες/γυναίκες) στα 64.
2ο σημείο: 1 χρόνος άδεια στην γυναίκα ή από 6 μήνες σε κάθε γονιό για κάθε παιδί με αποδοχές πληρωμένες από το κράτος και αντικατάσταση της για το έτος αυτό μέσω ΟΑΕΔ. Ο χρόνος αυτός μετράει στα συντάξιμα χρόνια.
3ο σημείο: Πλήρης πρόωρες συντάξεις μόνο οι αναπηρικές
4ο σημείο: Καμία πρόωρη σύνταξη εκτός αναπηρικών πριν τα 55.

και δύο σημεία που μου πρότεινε φίλος και θεωρώ ότι βοηθούν και αυτά:

5ο σημείο: Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και για τις γυναίκες (με μείωση χρόνου για όλους στους 4 μήνες).
6ο σημείο: Για κάθε παιδί να αναγνωρίζεται αυτή η θητεία στην γυναίκα ως συντάξιμος χρόνος. Αν πχ κάνει 2 παιδιά έχει δικαίωμα να αναγνωριστούν 8 μήνες συντάξιμοι (2x4).

Τώρα, η λογική πίσω από αυτή την πρόταση:

1ον, η διαφορετική αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών σήμερα έχει φτάσει σε σημείο να είναι άδικο τελείως για τον άνδρα. Κάποια δικαιώματα έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχουν παιδιά. 

2ον όταν έχουν παιδιά, τον χρόνο τον χρειάζονται όταν τα κάνουν και όχι όταν γίνουν 60!!! 

3ον, θα βοηθηθεί το ασφαλιστικό σύστημα καθώς οι εισφορές θα είναι περισσότερες (κατά μέσο όρο 2 έτη εισφορές παραπάνω σύμφωνα με την αναλογία γυναικών/ανδρών εργαζόμενων). 

4ον, θα μειωθούν τα πραγματικά ανώτατα όρια κατά 1 έτος, πράγμα όχι άσχημο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο επικίνδυνος κ. Παπανδρέου
«Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες.»
Αυτή η πρωτοφανής δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Παπανδρέου. Σε σημερινή συνέντευξή του, που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». (http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=179757)
Εδώ, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί, ό,τι πρόκειται για λεκτικό ατόπημα γιατί οι γραπτές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού, ελέγχονται. Άρα, δεν του ξέφυγε. Το είπε σκοπίμως.
Όταν εκστομίζονται τέτοιες φράσεις, είναι προφανές ότι οι άνθρωποι δεν υπολογίζουν τίποτα!
Επιπλέον, τέτοιες τοποθετήσεις υποδηλώνουν και την αυταρχική λογική με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα ο Πρωθυπουργός.
Ο διαπρύσιος κήρυκας της συμμετοχικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της ανοικτής διακυβέρνησης!
Όλα αυτά δεν ήταν παρά μια φαινάκη.
Πομφόλυγες!
Γυαλιστερές χάντρες για τους ιθαγενείς.
Πολύ θα ήθελα να ξέρω τι λένε, για αυτή τη δήλωση, οι διαπρεπείς Συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι Βενιζέλος και Λοβέρδος.
Συμφωνούν;
Αυτή η απαράδεχτη δήλωση πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα.
Συνιστά προσβολή της Συνταγματικής τάξης της χώρας.
Εισάγει μια επικίνδυνη αντίληψη, σύμφωνα με την οποίαν, ό,τι θεωρείται λογικό (από ποιόν αλήθεια) και «ισχύει σε πολλές άλλες χώρες», θα μπορούσε να επιβληθεί και στην Ελλάδα και αν ακόμα έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας!
Δηλαδή, το Σύνταγμά μας, κατά την άποψη του κ. Παπανδρέου, δεν στηρίζεται στην νομική παράδοση και τον νομικό πολιτισμό της χώρας, αλλά στη …λογική άλλων χωρών!
Και εγώ που νόμιζα ότι το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος καταστατικός χάρτης της χώρας και αποτελεί το θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας μας!
Δεν ξέρω τι δεσμεύσεις (και έναντι ποίων;) έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου και τι επιδιώκει, αλλά αυτές οι απόψεις δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες γιατί δημιουργούν κακό προηγούμενο.
Με την ίδια, δήθεν αφέλεια, μπορεί αύριο ο κ. πρωθυπουργός να θεωρήσει «λογικές» και τις απαιτήσεις γειτόνων μας που έρχονται σε ….αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις
Λυπούμαι, αλλά αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Όταν ο Συνταγματικός Χάρτης της χώρας, αμφισβητείται από τον πρωθυπουργό, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να «επωαστεί το αυγό του φιδιού» και ν’ ανοίξουν κερκόπορτες.
Ερώτηση: Αλήθεια, ο πνευματικός κόσμος της χώρας που ακριβώς βρίσκεται;
Δεν το αφορούν τα τεκταινόμενα για να τοποθετηθεί;
Κώστας Ροδινός