Τρίτη, Ιουνίου 01, 2010

Επικίνδυνη κυβέρνηση... γίνεται χειρότερα;

Και όμως... Αποσύρονται εταιρίες φαρμάκων από την Ελλάδα, όχι γιατί δεν τους συμφέρει να βρίσκονται εδώ, αλλά γιατί δεν θέλουν να τους ορίζουν οι κυβερνήσεις τις τιμές τους και το κέρδος τους. Από την μία είναι απαράδεκτο αυτό που κάνουν, από την άλλη όμως η κυβέρνηση αυτή δρα με τόση προχειρότητα που καταντά επικίνδυνη. Η εταιρία που αποσύρει τα προϊόντα της έχει μια από τις καλύτερες Ινσουλίνες της αγοράς που είναι απαραίτητες για ανθρώπους με ζάχαρο και νεανικό διαβήτη. Η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Αντί η κυβέρνηση να ζητήσει τιμές κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης ή να διαπραγματευτεί, αποφάσισε να το παίξει ρυθμιστής και να επιβάλει μειώσεις. Όμως αυτά δεν περνάνε σε πολυεθνικές για έναν απλό λόγο. Δεν θέλουν να χάσουν τα κέρδη τους. Και αυτά είναι που τους επιτρέπουν να βελτιώνουν τα φάρμακά τους έτσι κι αλλιώς.

Άλλο λογικές μειώσεις τιμών και άλλο επιβολή. Δεν το παίζεις αφεντικό όταν είσαι ο τελευταίος...

7 σχόλια:

aggelos είπε...

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=8282&catid=7
δειτε πσο μαλακα μιλαει ο Γαπ για το ισραηλ..ξεφτιλα..πουλημενε αμερικανακια..
αν ειχαμε τον Καραμανλη τωρα -που ολοι βριζουν- θα ειχε μιλησει και δρασει κυριως σιγουρα καλυτερα..
τωρα εληνες κρατουνται φυλακισμενοι στο Ισραηλ..

aggelos είπε...

ισως τωρα ειναι ευκαιρια να ερουμε πιο κοντα με τους Τουρκους κατα του ισραηλ και της Αμερικανικης επιρροης στην περιοχη..
φανταστητε πχ ελληνες και τουρκους-πρωην εχθρους- να βοηθουν για την ειρηνη στην παλαιστινη...
λενε τωρα..καλα ακουγεται..

Demelene είπε...

Βασίλη, τα πράγματα στον χώρο των φαρμάκων δεν είναι τόσο απλά. Δεν υπερασπίζω την κυβέρνηση, αλλά αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι παγκόσμια πατέντα και για να συγκρίνει τιμές πρέπει να συγκρίνει και μεθοδολογία.

Vassilis είπε...

Μα για αυτό το λόγο demelen λέω ότι δεν έπρεπε να ζητήσουν συγκεκριμένη μείωση, αλλά απλά λογικές τιμές σύμφωνες με τις υπόλοιπες χώρες.

Έχει διαφορά να ζητάς από μία εταιρία να σου βάλει τις τιμές ίδιες με την... Γαλλία και διαφορά να ζητήσεις να κατεβάσουν τις τιμές 25%. Γιατί έτσι δεν υπάρχει σύγκριση και μετά η... Γαλλία μπορεί και αυτή να διατάξει μείωση 25%. Δηλαδή στην ουσία αν δεχόταν αυτήν την απόφαση η φαρμακευτική θα κινδύνευε να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Ε δεν είναι βλάκες...

Βλάκες όμως είναι οι κυβερνώντες για τους λόγους που σου εξήγησα.

Demelene είπε...

Υπάρχει και μια διαφορά που λέγεται κόστος μισθοδοσίας.

Για μένα οι φαρμακευτικές στην Ελλάδα είχαν βρεί ένα βασίλειο κλεψιάς, εξού και όλο το σύστημα διανομής τους.

Στην Ελλάδα είμαστε από τις μοναδικές χώρες με τέτοια τυποποίησή στα φάρμακα και τέτοιο ισοπέδωμα στο ρόλο του φαρμακοποιού.

Για μένα και 50% να τους ζητήσει πάλι κέρδος θα είχαν. Απλά θέλουν να συνεχίσουν την αρπαχτή.

Και μην μου πεις για κόστος R&D γιατί θα σου πω ότι αυτό δεν αφορά μονό την Ελληνική αγορά που δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Vassilis είπε...

demelene, η μισθοδοσία δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση. Όταν έχεις υπερκοστολόγηση των φαρμάκων αποδεδειγμένα δεν ζητάς να τα κατεβάσουν συγκεκριμένο ποσοστό. Είναι λάθος λογικής. Θα προκληθεί ακριβώς αυτό που προκλήθηκε. Ζητάς να εφαρμοστεί τιμολόγηση αντίστοιχη με αυτή των υπολοίπων κρατών.

Δεν μπορείς να μου πεις ότι το φάρμακο που κοστίζει 100 ευρώ στην Ελλάδα, αλλά 60 στην Γαλλία θα πρέπει να πάει... 75 στην Ελλάδα, αλλά το φάρμακο που κοστίζει 6 εδώ και 7 στην Γαλλία να πάει 4 εδώ. Απλά δεν γίνεται.

Από την στιγμή λοιπόν που το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει στην φαρμακοβιομηχανία τιμές, δεν έχει νόημα να πούμε ότι φταίει η φαρμακοβιομηχανία που φεύγει, γιατί απλά θα φύγει και εσύ θα χάσεις το φάρμακο. Το ποιος φταίει είναι αδιάφορο όταν πρόκειται για θέμα υγείας. Το κράτος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να σου εξασφαλίσει την υγεία σου με τον σωστό τρόπο. Το σωστό λοιπόν είναι να υπάρχει ίδια πολιτική τιμολόγησης και όχι να ζητάμε ελεημοσύνη. Επίσης να μην ζητάμε πράγματα για εσωτερική κατανάλωση και εντυπωσιασμούς. Γιατί αυτό κάνουν και είναι παράλογο και ανόητο για όλους τους λόγους που εξήγησα.

aggelos είπε...

http://cnf.e-steki.gr/attachment.php?attachmentid=30394&d=1275400184