Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

Πλούσιο Πάνελ

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Νομίζω ότι η ιδέα της κυβέρνησης να λειτουργεί το Υπουργικό Συμβούλιο με διαδικασίες τηλεοπτικής εκπομπήςείναι και πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα. Με ορισμένεςτροποποιήσεις είναι ενδεχόμενο να δώσει νέα διάσταση, όχι μόνο στις κυβερνητικές διαδικασίες αλλά και στα τηλεοπτικά προγράμματα, ταοποία χρειάζονται ισχυρή δόση ανανέωσης.

Ας μου επιτραπεί, επειδή συμβαίνει να είμαι περισσότερο εξοικειωμένος με το αντικείμενο, να διατυπώσω ορισμένες παρατηρήσεις οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Πρώτον, ο ρόλος του παρουσιαστή είναι εξαιρετικά σημαντικός. Θα πρέπει να γίνει πιο ζωντανός, να μην είναι τόσο ανεκτικός με το πάνελ και, κυρίως, να μην επιτρέπει τόσο μακροσκελείς παρεμβάσεις. Είναι χρήσιμο να τους διακόπτει, να θέτει διευκρινιστικές ερωτήσεις και να ζωντανεύει τη συζήτηση. Χθες, υπήρξε«πανελίστας» που μιλούσε περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά, χρόνοςαπαγορευτικός για την τηλεόραση. Δεύτερον, είναι λάθος που επιτρέπεται στα μέλη του πάνελ να διαβάζουν τις παρεμβάσεις τους. Χάνουν σε αμεσότητα και ζωντάνια. Πολλοί από αυτούς έχουν τηλεοπτική πείρα και άνεση λόγου, δεν χρειάζονται προκατασκευασμένες ομιλίες για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Ούτε ο Χρυσοχοΐδης ούτε ο Ρέππας, για να πάρω δύο χθεσινά παραδείγματα, ήταν τόσο καλοί όσο τούς έχουμε συνηθίσει σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές.

Τρίτον, το εύρημα με τους «γκεστ» είναι πολύ έξυπνο. Θα πρέπει, όμως, να επιλέγονται οι «γκεστ» πιο προσεκτικά. Δεν ήταν κακή, ας πούμε, η ιδέα με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά σε επίπεδο τηλεοπτικής απόδοσης νομίζω ότι ο Θεσσαλονίκης ή ο Ζακύνθου είναι καλύτεροι και έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το μέσον.

Τέταρτον, πάσχει ιδιαιτέρως η οργάνωση της αντιπαράθεσης, και όχι μόνο επειδή όλοι συμφωνούν εκ προοιμίου με τον παρουσιαστή. Ακόμη και οι «γκεστ»καταφεύγουν σε μονολόγους. Γι΄ αυτό θα μπορούσε ίσως να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην προσκαλούνται μόνοι τους. Αλλη τηλεοπτική απόδοση έχει, ας πούμε, ο Συνήγορος του Πολίτη μόνος του και άλλη αν τον φέρεις μαζί με τονΑυτιά. Πέμπτον, είναι ιδιαιτέρως θετικό ότι το πρόγραμμα δεν διακόπτεται για διαφημίσεις, διότι έτσι χάνεις τηλεθέαση. Μήπως, όμως, με τα οικονομικά χάλια της χώρας θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιήσει η εκπομπή τον διαφημιστικό χρόνο που δικαιούται ή έστω να αποκτήσει κάποιους σπόνσορες; Είμαι βέβαιος ότι η χθεσινήκουβέντα για την οδική ασφάλεια θα ενδιέφερε πολύ τις αντιπροσωπείεςαυτοκινήτων.

Και για να καταλήξω: το πάνελ είναι πλούσιο, αλλά το περιεχόμενο της εκπομπής θέλει ακόμη δουλειά.

Γιάννης Πρετεντέρης

1 σχόλιο:

aristos είπε...

Το "Αρμόζον και το Πρέπον"....

Στο Υπουργικό συμβούλιο παρευρέθη ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Κος Ιερώνυμος.
Στην ομιλία του ο κ. Ιερώνυμος επανέφερε πρόσφατη πρότασή του για συνεργασία Εκκλησίας - Πολιτείας με στόχο την αξιοποίηση της δεσμευμένης ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Στην 1η συνεδρίαση είχε παρευρεθεί ο Συνήγορος του Πολίτη, τώρα ο Μακαριότατος, τι μας επιφυλάσσουν για την συνέχεια;
Καλά έκανε, αποδεχόμενος την πρόσκληση, και πήγε ο Αρχιεπίσκοπος για να αναπτύξει και να τονίσει τις θέσεις και τις σκέψεις της εκκλησίας.
Αλλού είναι το θέμα, τι είναι το Υπουργικό συμβούλιο συνεδριακό κέντρο, κέντρο διαλέξεων, πάνελ με διακεκριμένους επισκέπτες;
Δεν θα ήταν πιο "αρμόζον και πρέπον" να συναντήσει ο Πρωθυπουργός η ο αρμόδιος Υπουργός τον Αρχιεπίσκοπο στο γραφείο τους;
Θα μου πείτε που να βρει το χρόνο ο "Ιπτάμενος" Πρωθυπουργός μας...
Σου λέει είμαι που είμαι εδώ "τράβα" και ένα συμβούλιο κάλεσε και τον Αρχιεπίσκοπο, "πάση θεού"..
Πρέπει να καταλάβουν στο ΠΑΣΟΚ, ποιο είναι το "Αρμόζον και το Πρέπον", πρέπει να καταλάβουν τον ρόλο του Υπουργικού συμβουλίου, των διαδικασιών και την σημασιολογία των κινήσεων που κάνουν.
Δεν είναι "ShowBiz"τα πάντα Κοι του ΠΑΣΟΚ.
Άντε και του χρόνου ο Ασεμπίγιο στο Υπουργικό Συμβούλιο...

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_5195.html