Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2009

Όλα στο διαδίκτυο... μέρος δεύτερο.

Όλα στο διαδίκτυο; Πράγματι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αν υλοποιηθεί.

Είναι όμως ένα δαιδαλώδες σχέδιο και απορώ πως το παίρνουν τόσο ελαφρά. Τι πάει να πει όλα στο διαδίκτυο ακριβώς; Η κυρία Μπατζελή για παράδειγμα μας έδωσε ένα αρχείο Word (δεν ξέρουν στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης τα opendocument format;) με τους τίτλους των αποφάσεων που υπέγραψε και μία ημερομηνία!!!

Με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν είναι "όλα στο διαδίκτυο".

Επίσης το να τα βγάζετε απλά σε μια σελίδα... κάπου... θυμίζει το βιβλίο του Ντάγκλας Άνταμς "Ο οδηγός του Γαλαξία με Οτοστόπ" στο σημείο που λέει "μα τα σχέδια ήταν σε εμφανή σημείο", "ναι, στο τρίτο υπόγειο, πίσω από μία κλειδωμένη πόρτα με χαλασμένη κλειδαριά, χωρίς φως και τα φιλούσε και μία πεινασμένη τίγρης".

Οπότε σας παρακαλώ κύριοι της κυβέρνησης μην το παίρνεται τόσο ελαφρά. Θα πρέπει να υπάρξει ένα κεντρικό σύστημα όπου θα καταθέτονται όλα τα έγγραφα με ηλεκτρονική μορφή έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα από όλους. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε για να βρούμε κάτι σε 200 διάσπαρτα site με διαφορετική δομή και τρόπο έκδοσης. Και μη μου πείτε ότι δεν το είχατε σκεφτεί. Γιατί τότε θα σας πω ότι σας είπα για το opengov.gr. Καλή η προσπάθεια, αλλά η προχειρότητα και η ανοργανωσιά σας... φαίνεται.

7 σχόλια:

aristos είπε...

ο πρόβλημα Κοι του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να ενημερωνόμαστε μετά, δηλαδή κατόπιν εορτής αλλά έγκαιρα και πριν γίνει κάτι.
Επίσης σχολιάζοντας τη ρήση "Σήμερα κάνουμε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας, δίνουμε καίριο πλήγμα στη διαφθορά της χώρας μας", θα ήθελα να ρωτήσω, η διαφθορά έχει να κάνει με τις αποφάσεις και διοικητικές πράξεις;
Επειδή θα δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις τι θα αλλάξει, απλά ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στην πληροφορία και ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
Το θέμα είναι να λαμβάνονται υπόψη σοβαρά τα σχόλια των πολιτών, αυτό που λέτε εσείς διαβούλευση, εμείς το λέμε "συμμετοχή".
Επίσης ότι δημοσιεύεται είναι και εγκεκριμένο-δεδομένο και δεν μπορεί κατα πάσα πιθανότητα να ανακληθεί.
Αναφέρθηκε ότι είναι ανέξοδο το μέτρο-νόμος δημοσίευσης "των πάντων" στο Διαδίκτυο.
Ουδέν ανακριβέστερο, για να οργανωθούν ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες και να αποκτήσουν αυτή την δυνατότητα, απαιτούνται αρκετές χιλιάδες, να μην πω εκατομμύρια, ευρώ σε εξοπλισμό και λογισμικό.
Κοιτάξτε να φτιάξετε τις ιστοσελίδες των νεοσύστατων υπουργείων και τα οργανογράμματα πρώτα..

Είδαμε τι έγινε με την περίφημη και κωμικοτραγική διαδικασία πρόσληψης των Γραμματέων.
Διαπιστώσαμε το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός ελέγχου (αν υπάρχει) στην πιο πάνω περίπτωση.
Όλα τα αναφερθέντα στο Υπουργικό Συμβούλιο στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν και με την προηγούμενη κυβέρνηση διαθέσιμα ηλεκτρονικά (ΦΕΚ, προκηρύξεις διαγωνισμών, προμηθειών, προϋπολογισμός, Εγκύκλιοι κλπ).
Μπορεί να μην ήταν σωστά οργανωμένο το σύστημα η να πλήρωνες για τα ΦΕΚ, όμως τα έβρισκες.
Κοιτάξτε να προσλάβετε τους απαραίτητους για την λειτουργία του κράτους ανώτατους λειτουργούς (Περιφερειάρχες, Γραμματείς, Πρόεδροι οργανισμών κλπ) και αφήστε τα "παραμύθια"

krogias είπε...

Παρά την ανούσια σάλτσα και την λοιδορία, αυτό που λες:

"Θα πρέπει να υπάρξει ένα κεντρικό σύστημα όπου θα καταθέτονται όλα τα έγγραφα με ηλεκτρονική μορφή έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα από όλους."

είναι απολύτως σωστό κι έτσι πρέπει να γίνει, όχι όμως επειδή το είπες εσύ, αλλά επειδή το έχουμε συζητήσει και πάρα πολλές φορές οι Ε.Δ. του ΠΑΣΟΚ.

Vassilis είπε...

Γιώργο, το σωστό είναι σωστό όποιος και να το λέει. Αλλά ρε παιδί μου... καλό είναι να οργανώνεται κάτι πριν ανακοινωθεί ως... έργο. Το ίδιο πρόβλημα είχε και η κυβέρνηση της Ν.Δ.

krogias είπε...

Ως νομοσχέδιο ανακοινώθηκε Βασίλη...

Vassilis είπε...

58 μέρες μετά και επιτέλους το πρώτο νομοσχέδιο. Άντε μέχρι τις 100 θα έχουμε 2,3 ακόμα!!! Ελπίζω σημαντικότερα.

krogias είπε...

Βασίλη, το καταλαβαίνεις κι εσύ ότι αυτό που κάνεις είναι φτηνή αντιπολίτευση, ε;

Vassilis είπε...

Από την στιγμή που εσείς κάνετε επικοινωνιακή διακυβέρνηση...

Εγώ λέω την γνώμη μου Γιώργο. Δεν κάνω αντιπολίτευση. Επίσης δεν δέχομαι να με κοροϊδεύουν. Και μέχρι τώρα αυτό δείχνει να κάνει η κυβέρνηση, άσχετα αν θεωρώ ότι ο Παπανδρέου έχει βασικά καλές προθέσεις. Αυτές μόνο δεν φτάνουν.