Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009

Οι 50 πρώτες μέρες ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κείμενο για τις 50 πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ.

Προσέξτε... τις "δεσμεύσεις", τις υποσχέσεις και την κατάργηση έργου της Ν.Δ. το παρουσιάζουν ως... θεάρεστο "σοσιαλιστικό" έργο.

Ο φίλος Κρόγιας έγραψε ότι σε 50 μέρες το ΠΑΣΟΚ "έκανε" ότι δεν έκανε η Ν.Δ. σε 2000 μέρες. Εγώ να πω ότι σε 50 μέρες υποσχέθηκε ότι δεν υποσχέθηκαν όλες οι κυβερνήσεις μαζί από την εποχή του... Καποδίστρια.

Δεν ξέρω τι να πω... εγώ ακόμα περιμένω να ακούσω τα ονόματα των... Γενικών Γραμματέων!!!

"Πρώτος στόχος μας:

Να αλλάξουμε, μέρα με τη μέρα, το κράτος

Να αφήσουμε πίσω το πελατειακό κράτος και τη λογική του κράτους-λάφυρο και να οικοδομήσουμε επιτέλους ένα κράτος που σέβεται και υπηρετεί τον πολίτη. Δίνουμε λύσεις κάθε μέρα. Και προγραμματίζουμε πραγματικές τομές για το 2010: στη Διοίκηση, στην Αυτοδιοίκηση, στο πολιτικό σύστημα.

1. Δεσμευτήκαμε να δώσουμε εμείς, η ίδια η κυβέρνηση, το παράδειγμα της αλλαγής νοοτροπίας στον τρόπο διακυβέρνησης και στο κράτος.

- Συγκροτήσαμε το μικρότερο σε αριθμό μελών υπουργικό συμβούλιο εδώ και χρόνια.

- Τολμήσαμε και αλλάξαμε πλήρως τη δομή της κυβέρνησης, θεραπεύοντας στρεβλώσεις και ανορθολογικές κατανομές αρμοδιοτήτων που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες.

- Υλοποιήσαμε, από την πρώτη μέρα, την εξαγγελία μας για τη δημιουργία τριών υπουργείων που σηματοδοτούν το τρίπτυχο προτεραιοτήτων μας «νοικοκύρεμα οικονομίας – πράσινη ανάπτυξη – ασφάλεια για τον πολίτη»: το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

- Κάναμε πράξη το αυτονόητο: ουσιαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, σε ρυθμό πρωτόγνωρο, κυρίως για τα δεδομένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Γιατί οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες αξίζουν μια κυβέρνηση που δουλεύει εντατικά και συλλογικά για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας.

- Αποφασίσαμε την κατάργηση όλων των Επιτροπών που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά με παχυλές αμοιβές.

- Ξεκινήσαμε την πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για κάθε νομοθετική μας πρωτοβουλία. Δίνουμε την δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους και οι γνώμες τους λαμβάνονται υπόψη στην τελική μας νομοθετική πρόταση.

- Αποφασίσαμε να δώσουμε σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, ξεκινώντας από τις πολιτικές θέσεις-κλειδιά των Γενικών Γραμματέων. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν πλημμύρισαν οι θέσεις αυτές από «κουμπάρους», κολλητούς και άσχετους. Αυτό θα ήταν για μας το πιο εύκολο. Θα είχαμε τελειώσει και γρήγορα τη διαδικασία. Αλλά είπαμε όχι. Αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα, δεν πρέπει να συνεχιστούν.

- Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στην προκλητική χλιδή των κρατικών αυτοκινήτων. Θέσαμε από την πρώτη στιγμή σε διαβούλευση υπουργική απόφαση για κρατικά αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Η τελική υπουργική απόφαση θα δημοσιοποιηθεί άμεσα, ενσωματώνοντας πολλές βελτιωτικές προτάσεις πολιτών και φορέων.

2. Δεσμευτήκαμε για πραγματική αξιοκρατία και διαφάνεια στις προσλήψεις. Να σταματήσουμε τον εξαγορά συνειδήσεων για μία θέση στο δημόσιο. Προωθήσαμε ήδη για κοινωνική διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία για την καθολική υπαγωγή των προσλήψεων στο δημόσιο στον έλεγχο του ΑΣΕΠ με σκοπό…

- Να διασφαλίσουμε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις και την ισότητα στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών ιδίως των νέων.

- Να αποκαταστήσουμε αδικίες στη μοριοδότηση, για παράδειγμα σε σχέση με την εμπειρία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

- Να τερματίσουμε κάθε διαδικασία πρόσληψης με το προηγούμενο καθεστώς αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας (π.χ. η «γαλάζια» συνέντευξη) αλλά και η πελατειακή και παράνομη ομηρία των νέων με τα stage.

Στο ίδιο πλαίσιο από την πρώτη στιγμή, καταργήσαμε το κριτήριο της συνέντευξης για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις

3. Δεσμευτήκαμε για μία νέα Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση που υπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη. Με ποιότητα. Με διαφάνεια. Με σεβασμό στο κάθε ευρώ του ελληνικού λαού.

- Συγκροτήθηκε ήδη επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους η οποία ολοκληρώνει το πρώτο βήμα του σχεδιασμού για νέους ισχυρότερους δήμους, περιφερειακή και μητροπολιτική αυτοδιοίκηση.

4. Δεσμευτήκαμε για εκλογικό νόμο που θα μειώνει τις αλόγιστες εκλογικές δαπάνες και θα χτυπήσει το «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

- Συγκροτήθηκε ήδη επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους η οποία προχώρησε στη διεξοδική επεξεργασία της προγραμματικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για ένα νέο εκλογικό σύστημα.

5. Δεσμευτήκαμε να κάνουμε το κράτος υπόδειγμα διαφάνειας με την δημοσιοποίηση όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο.

- Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο να εισαχθεί σε δημόσια διαβούλευση. Κάνουμε πράξη την προγραμματική μας δέσμευση για την ανάρτηση κάθε απόφασης, κάθε πολιτικής, διοικητικής ή άλλης αρχής, με πρώτες όσες συνεπάγονται δαπάνες σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

6. Δεσμευτήκαμε για μία Αστυνομία που προστατεύει αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία του πολίτη, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά του

- Επέστρεψαν 600 άτομα από τη φύλαξη επώνυμων προσώπων στις οργανικές τους θέσεις, ενισχύοντας το έργο της Αστυνομίας στην καθημερινότητα του πολίτη.

- Ξεκινήσαμε την απομάκρυνση των ειδικών φρουρών και σκοπών από τα αστυνομικά τμήματα και την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με ενεργούς αστυνομικούς, δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του.

- Θέσαμε ήδη σε διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας, ώστε να πατάσσεται η αυθαιρεσία και η κρατική βία έναντι πολιτών.

- Δόθηκε εντολή σε όλους ανεξαιρέτως τους αστυνομικούς να φέρουν ευκρινή διακριτικά, ως δείγμα επαγγελματισμού και καλής συμπεριφοράς. Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την λογοδοσία της Αστυνομίας. Θέλουμε μία Αστυνομία που βρίσκεται πραγματικά δίπλα στον πολίτη, όχι απέναντί του.

- Τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί οι οποίοι εμπλέκονται σε περιστατικά αυθαιρεσίας κατά πολιτών ή αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

- Ανοίξαμε τα άβατα και τα γκέτο. Το κέντρο της Αθήνας γίνεται ξανά ανθρώπινο με σημαντική μείωση της εγκληματικότητας και διασφάλιση της ομαλής εμπορικής, τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας.

7. Δεσμευτήκαμε για μία μεταναστευτική πολιτική που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζει τα σύνορά μας και δίνει σιγουριά στον πολίτη.

- Συγκροτήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

- Δημιουργήσαμε διακλαδικά στρατηγικά όργανα Λιμενικού και Αστυνομίας για το συντονισμό της επιχειρησιακής μας δράσης στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

- Προχωρήσαμε στην απαγόρευση των απελάσεων μεταναστών δεύτερης γενιάς για τυπικούς λόγους, δηλαδή όσων παιδιών έχουν γεννηθεί, ενηλικιωθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, και τα οποία εκπίπτουν από τη νομιμότητα διότι κατά την ενηλικίωση δεν πληρούν ορισμένες τυπικές παραμέτρους της κείμενης νομοθεσίας.

- Αποφασίσαμε την ελεύθερη κυκλοφορία των μεταναστών που είναι κάτοχοι μπλε βεβαίωσης τύπου Α’ από και προς τη χώρα καταγωγής τους για την περίοδο από 15-11-2009 μέχρι και το τέλος του 2010. Δεσμευόμαστε για μόνιμη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα τις χώρες καταγωγής τους και να συμμετέχουν στην κοινωνική και θρησκευτική τους ζωή χωρίς εμπόδια.

- Κλείσαμε το Χώρο Παραμονής Μεταναστών της Παγανής στη Μυτιλήνη. Εκατοντάδες πολίτες απελευθερώθηκαν από ένα «κολαστήριο ψυχών» που δυσφήμιζε τη χώρα μας.

8. Δεσμευτήκαμε για φυλακές που δεν περιθωριοποιούν, δεν εξαθλιώνουν, αλλά βοηθούν τον κρατούμενο στην επανένταξή του στην κοινωνία.

- Καταθέσαμε ήδη νομοθετική ρύθμιση με στόχο τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης και την αποσυμφόρηση των φυλακών, όπου η κατάσταση είναι απελπιστική. Στόχος: να μπει φρένο στην κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης (το 30% των κρατουμένων είναι υπόδικοι) και να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι υπόδικοι τοξικομανείς.

- Πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά επισκέψεις της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Για πρώτη φορά, υπουργός και υφυπουργός επισκέφθηκαν κρατούμενους στα κελιά τους και είχαν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους, αλλά και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

9. Δεσμευτήκαμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα βίας εναντίον παιδιών και γυναικών.

- Ανακοινώσαμε ήδη Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της βίας σε βάρος των παιδιών και των γυναικών, με στόχο τη δημιουργία δικτύου προστασίας για παραμελημένα, κακοποιημένα παιδία σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF

- Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών, με στόχο τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, την εγκατάσταση μονίμου δικτύου δομών και τη λειτουργία μηχανισμού εποπτείας και συντονισμού των κρατικών δράσεων.

10. Δεσμευτήκαμε για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

- Συγκροτήσαμε ήδη 2 νομοπαρασκευαστικές επιτροπές με έργο την επεξεργασία σχεδίου νόμου για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

11. Δεσμευτήκαμε για αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις, που λειτουργούν με διαφάνεια και με ενισχυμένο κοινωνικό ρόλο

- Ανακοινώσαμε ήδη την κατάργηση της θητείας στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό σε δύο χρόνια.

- Προωθήσαμε την καταγραφή των κατατασσόμενων στον ΟΑΕΔ, καθώς και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν την εκπαίδευση και την αναγνώριση προϋπηρεσίας ανάλογα με τις δραστηριότητές τους στη διάρκεια της θητείας τους.

- Παρουσιάσαμε συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας και διαφάνειας στις επαφές των αξιωματικών με εταιρείες οπλικών συστημάτων.

- Ενεργοποιήσαμε τις υγειονομικές υπηρεσίες των Ε.Δ. για την γρίπη Α και την παροχή υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες.

- Θέσαμε υπό έλεγχο την κρίση που είχε δημιουργηθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου κατασκευάζονται τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.


Δεύτερος στόχος μας:

Να νοικοκυρέψουμε και να ανατάξουμε

την ελληνική οικονομία

Νοικοκύρεμα – Πράσινη Ανάπτυξη – Αναδιανομή

Στηρίζοντας τους ασθενέστερους και τους μικρομεσαίους. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της χώρας για παραγωγή νέου πλούτου. Γιατί η έξοδος από το οικονομικό τέλμα προϋποθέτει τρία πράγματα: νοικοκύρεμα, αναδιανομή και ανάπτυξη.

1. Δεσμευτήκαμε να φανερώσουμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση της οικονομίας. Να βάλουμε τέλος στα ψέματα και τα μισόλογα της προηγούμενης κυβέρνησης.

- Καταγράψαμε άμεσα και αποστείλαμε στην Eurostat τα δεδομένα του προϋπολογισμού για το 2009, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιο είναι το σημείο εκκίνησης για την υλοποίηση του προγράμματος μας.

- Συγκροτήσαμε ανεξάρτητη Επιτροπή η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταγράψει πλήρως τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, για να προχωρήσουν άμεσα οι μεγάλες τομές στη διαδικασία κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

2. Δεσμευτήκαμε να ανορθώσουμε την διαλυμένη αξιοπιστία της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

- Προωθούμε άμεσα την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, γιατί η αξιοπιστία δεν χτίζεται με «αλχημείες» και «μαγείρεμα» στοιχείων. Ήδη παρουσιάσαμε το νομοσχέδιο με το οποίο θα συσταθεί Εθνική Στατιστική Αρχή, η οποία θα είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή και θα λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την επιστημονική αρτιότητα.

3. Δεσμευτήκαμε να μείνουμε πιστοί στις προεκλογικές μας εξαγγελίες, ανεξάρτητα από την κατάσταση της οικονομίας που θα παραλαμβάναμε. Αυτό κάναμε. Καταθέσαμε σε χρόνο ρεκόρ και παρά τις απίστευτες δυσκολίες, ένα προϋπολογισμό αναδιανομής, ανάπτυξης και νοικοκυρέματος που υλοποιεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις…

- 1 δισ. ευρώ επιπλέον για την Παιδεία το 2010, όπως υποσχεθήκαμε.

- Αύξηση επιστροφής ΦΠΑ αγροτών (150 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε.

- Αύξηση των δαπανών για την υγεία και 3000 νέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (70 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε.

- Αύξηση επιδόματος ανεργίας για να φτάσει σταδιακά το 70% του βασικού μισθού (100 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε.

- Αύξηση αγροτικών συντάξεων (350 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε.

- Αύξηση δημοσίων επενδύσεων πάνω από το 4% του ΑΕΠ (800 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε.

- Πρόβλεψη για χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους στον ιδιωτικό τομέα, όπως υποσχεθήκαμε.

Ταυτόχρονα αποφασίσαμε:

- Την ανάκληση των διατάξεων της προηγούμενης κυβέρνησης για την απόσυρση παλιών αυτοκινήτων, επειδή μπροστά στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε, είναι κοινωνικά δικαιότερο να κατευθύνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού στην παιδεία και στην υγεία και όχι στα αυτοκίνητα.

- Την αναστολή των διατάξεων της προηγούμενης κυβέρνησης για τους ημιυπαίθριους, που είχαν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

4. Δεσμευτήκαμε να ενισχύσουμε τα εκατομμύρια των πιο ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας. Καταθέσαμε ήδη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.

- Κάνουμε πράξη την αρχή μας για δίκαιη αναδιανομή, αφού επιλογή μας είναι το κόστος (πάνω από 1 δισ. ευρώ) για τη στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας (2,5 εκ. δικαιούχων) να μην περάσει στον προϋπολογισμό, να μην επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά να χρηματοδοτηθεί από μια έκτακτη εισφορά κοινωνικής συνοχής από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και από τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

5. Δεσμευτήκαμε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και πάταξη της φοροδιαφυγής.

- Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου στη βάση όλων των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

- Ταυτόχρονα, εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους φέρνοντας για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας προκλητικές εστίες φοροδιαφυγής.

6. Δεσμευτήκαμε να προστατεύσουμε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

- Θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση. Το Σχέδιο Νόμου οριστικοποιείται και κατατίθεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2009.

7. Δεσμευτήκαμε να ενισχύσουμε άμεσα τη ρευστότητα στην αγορά, στηρίζοντας τη μικρομεσαία επιχείρηση.

- Θέσαμε ήδη σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις μας για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. Προτάσεις οι οποίες μέχρι το τέλος του 2009 θα ψηφιστούν ως Σχέδιο Νόμου στη Βουλή.

8. Δεσμευτήκαμε να ενεργοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα: παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα με αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης

- Απλοποιούμε τις διαδικασίες ώστε εντός του 2010 να προωθηθούν έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 10,3 δισ. ευρώ: 6,95 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης από το ΕΣΠΑ και 3,35 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για την προώθηση των επενδύσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας, με αιχμή την «πράσινη» ανάπτυξη.

9. Δεσμευτήκαμε σε ένα συγκεκριμένο στόχο: το 20% της ενέργειας στη χώρα μας μέχρι το 2020 να παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

- Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες Επιτροπής για την επίτευξη του στόχου και αναμένεται η σύνταξη της πρώτης έκθεσης μέσα στον Δεκέμβριο.

- Εξετάζουμε τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ για την άμεση χρηματοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προωθούμε τα μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης ή υλοποίησης.

- Επεξεργαζόμαστε ήδη ειδικές διατάξεις για την επιτάχυνση της χρήσης φωτοβολταϊκών στα σπίτια.

10. Δεσμευτήκαμε να βάλουμε τέλος σε ένα μοντέλο ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο «ό,τι δεν γίνεται τσιμέντο, γίνεται στάχτη». Μοντέλο που ανέχονταν και υπέθαλπε την ανομία. Μοντέλο που κατάστρεψε εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

- Προωθήσαμε ήδη Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής και λοιπές διατάξεις. Στόχος είναι η αυξημένη προστασία τους από παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές.

- Ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων.

- Ξεκινήσαμε την καταγραφή αυθαίρετων υπαίθριων πινακίδων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με σκοπό την καθαίρεσή τους.

11. Δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε τον παραγωγό της ελληνικής υπαίθρου και να τον βάλουμε στο επίκεντρο της πράσινης ανάπτυξης. Μέσα σε 50 μέρες καλύψαμε σωρεία εκκρεμοτήτων που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέτουμε τις βάσεις για την συνολική αναβάθμιση της αγροτικής μας παραγωγής. Μεταξύ άλλων:

- Συστήσαμε ήδη Ομάδες Εργασίες για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, του ασφαλιστικού συστήματος της αγροτικής παραγωγής και του νομοθετικού πλαισίου για τις αγροτο-συνδικαλιστικές οργανώσεις.

- Αποφασίσαμε την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από το 7% στο 11%, όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά.

- Αναδιατάξαμε τις εργασιακές συμβάσεις των ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να είναι εφικτή η πραγματοποίηση ελέγχων σε περιφέρειες με υστέρηση. Οι συμβάσεις αφορούν περί τα 1000 άτομα, που προσεληφθήκαν προεκλογικά, χωρίς κριτήρια, και παραμένουν ανενεργά σε περιοχές χωρίς αντίστοιχο αντικείμενο εργασίας.

- Επιταχύναμε τις διαδικασίες ψηφιοποίησης για την έγκαιρη καταβολή των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες.

- Προχωρήσαμε την πληρωμή επενδύσεων, που εκκρεμούσαν πάνω από ένα χρόνο, στα πλαίσια του ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού xώρου) ύψους 3.200.000 ευρώ. Αφορά κυρίως μικρά έργα Αγροτουρισμού και μικρές μονάδες μεταποίησης.

- Αποφασίσαμε την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2007, που έπρεπε να είχε καταβληθεί έως τον Ιούνιο του…2008. Αφορά καταβολή αποζημιώσεων σε 27.000 αγρότες, κυρίως κτηνοτρόφους, σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

12. Δεσμευτήκαμε για την χρησιμοποίηση των δημοσίων έργων και των υποδομών ως εργαλεία πράσινης ανάπτυξης. Για μας, η ανάπτυξη, με απόλυτη διαφάνεια, των υποδομών και τα δημόσια έργα αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και ιδιαίτερα την ανάπτυξη της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, και μέσα σε 50 ημέρες…

- Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων έργων και μελετών.

- Προσδιορίστηκαν οι απαιτήσεις για τη δημιουργία βάσης δεδομένων πληροφοριών έργων και μελετών. Η βάση δεδομένων θα αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό, διαχείριση και έλεγχο των μελετών και κατασκευών των υποδομών της χώρας.

- Επανασχεδιάζονται ήδη οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της Αττικής και προωθούνται οι τελικές αποφάσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

- Δρομολογήσαμε διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες για τις άγονες γραμμές και την εξυπηρέτηση εδάφους των αεροδρομίων. Για πρώτη φορά ο διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση εδάφους τέθηκε σε διαβούλευση στο διαδίκτυο.

- Δόθηκαν οδηγίες στην ΥΠΑ και ξεκίνησε διαβούλευση με τους εργαζόμενους για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της ως Ανεξάρτητης Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινοτικές οδηγίες.

- Δρομολογήθηκε η εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ

- Προωθούμε η μετεξέλιξη του ΟΑΣ και του ΣΑΣΘ σε Μητροπολιτικούς Φορείς Μεταφορών


Τρίτος στόχος μας:

Να αναβαθμίσουμε το κοινωνικό κράτος

να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας

να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων

Το Κοινωνικό Κράτος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της Δημοκρατίας, δημόσια υποχρέωση και λειτουργία που διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες για όλους, ποιοτικές υπηρεσίες και δομές αλληλεγγύης. Διασφαλίζει την αναγκαία κοινωνική συνοχή που είναι προϋπόθεση για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη.

ΥΓΕΙΑ

Δεσμευτήκαμε για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που δίνει σιγουριά στον πολίτη. Με ποιοτικές υπηρεσίες και πρόσβαση για όλους. Δεσμευτήκαμε για μία πολιτική στην υγεία που θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και τις υπέρογκες σπατάλες και θα εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα στον πολίτη στις δύσκολες στιγμές τόσο για την υγεία του όσο και για την υγεία των δικών του. Και στα θέματα υγείας, σε 50 μόλις μέρες, διορθώσαμε πολλά κακώς κείμενα που κληρονομήσαμε και δώσαμε σαφέστατα δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε.

- Πανδημία της Νέας Γρίπης. Σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας οργανώσαμε μέσα σε σαράντα ημέρες ένα ρεαλιστικό σχέδιο εμβολιασμών που είναι προαιρετικοί και δωρεάν.

Δίνουμε, με νομοθετική ρύθμιση, τη δυνατότητα για επιπλέον αποζημίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε περίπτωση πανδημιών.

- Άμεσες προσλήψεις. Προχωράμε σε άμεση σύσταση, με νομοθετική ρύθμιση, 1000 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ, πέραν των οργανικών θέσεων, για άμεση στελέχωση των νοσοκομείων και ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

- Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κάνουμε αγώνα δρόμου για να αρχίσουν να λειτουργούν τις επόμενες εβδομάδες 95 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, από τις οποίες το μόνο που λείπει είναι το νοσηλευτικό προσωπικό. Και να ενεργοποιηθούν παράλληλα άλλες 54 κλίνες που χρειάζονται επίσης ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής τους.

- Προσλήψεις για το 2010. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, και παρά την εξαιρειτκά δύσκολη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε, διασφαλίζουμε την πρόσληψη 3000 νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, με τον προϋπολογισμό του 2010.

- Εφημερίες γιατρών. Προωθήσαμε ήδη νομοθετική διάταξη με την επιλύεται το πρόβλημα της πληρωμής των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος των εφημεριών και των νοσοκομείων.

- Φάρμακο. «Παγώσαμε» τις τιμές σε όσα φάρμακα έχει ζητηθεί η αύξησή τους και προχωράμε σε επανατιμολόγηση για περίπου 6.000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με στόχο τη μείωση των τιμών τους. Προχωράμε σε επανακοστολόγηση της λίστας των 89 πιο ακριβών φαρμάκων με στόχο την πώληση των φαρμάκων αυτών σε φθηνότερες τιμές και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Καθιερώνουμε νέα λίστα φαρμάκων, με αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης φάρμακου.

- Χρέη νοσοκομείων. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία ρύθμισης των ύψους 6,6 δισ. ευρώ χρεών των νοσοκομείων μέχρι το τέλος του έτους.

Προχωρήσαμε σε άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη λειτουργικότητα νοσοκομείων, όπως στην περίπτωση της παρέμβασης προς την Εθνική Τράπεζα για αποδέσμευση των χρημάτων που αφορούσαν και τη μισθοδοσία προσωπικού για το «Λαϊκό» νοσοκομείο της Αθήνας.

- Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Καταργήσαμε το Προεδρικό Διάταγμα 180, που είχε υπογραφεί 2 ημέρες πριν από τις εκλογές και άνοιγε το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δεσμευτήκαμε για ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα του εργαζόμενου και του συνταξιούχου. Γιατί για μας, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς να αισθάνεται ο πολίτης σιγουριά και ασφάλεια. Τα προβλήματα που κληρονομήσαμε είναι τεράστια. Από την πρώτη ημέρα όμως σηκώσαμε τα μανίκια και δίνουμε καθημερινά λύσεις, ενώ παράλληλα, δίνουμε δείγματα γραφής, με καθαρές κουβέντες, για τις τομές που πρέπει να γίνουν σε όλο το φάσμα των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων. Μέσα σε μόλις 50 μέρες…

- Ξεκινήσαμε, σε συνθήκες πρωτοφανούς διαφάνειας, το διαλόγου για το Ασφαλιστικό με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενδιαφερομένων μερών.

- Συστήσαμε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με θέμα την αλλαγή των υπαρχουσών σχέσεων στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Οι εργασίες της επιτροπής ολοκληρώθηκαν και μέχρι το τέλος του 2009 θα ασκηθεί νομοθετική πρωτοβουλία, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.

- Συστήσαμε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με θέμα την αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος στη διαδοχική ασφάλιση και τη σύντμηση του χρόνου απονομής των συντάξεων. Οι εργασίες της επιτροπής θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2009 και η νομοθετική πρωτοβουλία θα ασκηθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010.

- Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη του ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης, από την 1η Μαΐου του 2010.

- Κάναμε παρέμβαση στις σχέσεις τραπεζοϋπαλλήλων και τραπεζών με σκοπό την επαναφορά σε ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η πρώτη συνάντηση με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου 2009.

- Εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους στην αγορά εργασίας για τη διεύρυνση σε βάθος όλων των καταγγελιών που αφορούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα, εξετάστηκαν 61 ερωτήσεις και αναφορές που κατέθεσαν βουλευτές στη Βουλή των Ελλήνων για θέματα που εμπίπτουν στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και των τμημάτων κοινωνικής και τεχνικής επιθεώρησης.

- Στο πλαίσιο της βούλησής μας για την ουσιαστική ανασύσταση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), κλήθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του Σώματος να υποβάλουν ατομικά τις προτάσεις τους για την αναδιοργάνωσή του, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και προτείνοντας πιθανές λύσεις τους. Η διαδικασία της εν λόγω διαβούλευσης θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου του 2009. Στη συνέχεια η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τις εργασιακές σχέσεις θα προετοιμάσει σχέδιο νόμου για την επανασύσταση του Σ.ΕΠ.Ε.


Τέταρτος στόχος μας:

Δημόσια, Δωρεάν και Υψηλής Ποιότητας Παιδεία

Για όλους

Δεσμευτήκαμε για μία Παιδεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής. Δεσμευτήκαμε για δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους. Η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Μέσα σε μόλις 50 μέρες, διορθώσαμε σωρεία προβλημάτων που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίνοντας σαφέστατα δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε:

- Χρηματοδότηση. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, και παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε, δίνουμε 1 δισ. ευρώ επιπλέον στην Παιδεία με τον προϋπολογισμό του 2010.

- Πρόσθετη διδακτική στήριξη. Από τις πρώτες μέρες δώσαμε εντολή για την έναρξη των προσλήψεων με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο κέντρο του οποίου είναι η ποιότητα εκπαίδευσης και ο μαθητής. Η πρόσθετη διδακτική στήριξη είναι μία εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητα και δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως ένας ρουσφετολογικός μηχανισμός, όπως επί προηγούμενης κυβέρνησης..

- Κενά δασκάλων στα σχολεία. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα τα χιλιάδες κενά στα σχολεία που μας κληροδότησε η παντελής απουσία προγραμματισμού της προηγούμενης κυβέρνησης. Προχωρήσαμε στην έγκριση της πρόσληψης 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 2.400 ωρομισθίων εκπαιδευτικών καθιστώντας άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των κενών στα σχολεία. Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε και η απασχόληση ωρομισθίων εκπαιδευτικών με τη χορήγηση 3.600.000 ωρών σε όλες τις βαθμίδες και κυρίως για τη λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

- Προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ξεκινήσαμε, με συγκεκριμένες προτάσεις, την κοινωνική διαβούλευση για να δώσουμε δίκαιες λύσεις στα θέματα προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Θέλουμε επιτέλους να δώσουμε λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στα σχολεία εξαιτίας των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το σύστημα διορισμών, μεταθέσεων, αποσπάσεων, αναπληρώσεων και μετατάξεων των εκπαιδευτικών, αλλά και της επιλογής των στελεχών διοίκησης πάσχει σοβαρά. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να δώσουμε λύσεις, οι οποίες θα υπηρετούν την αρχή «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» και βέβαια δεν θα αγνοούν όλους τους συντελεστές του εκπαιδευτικού έργου.

- Άδειες «Κολεγίων». Ανακλήθηκαν και επανεξετάζονται οι άδειες που έδωσε 2 μέρες πριν από τις εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση στα λεγόμενα «Κολέγια». Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας. Καλούμαστε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση από ένα καθεστώς ανευθυνότητας, άγνοιας και παρανομίας, το οποίο ταυτόχρονα επιτείνει την αναξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη. Χρειάζονται κανόνες, γιατί η χαοτική κατάσταση των τότε κυβερνητικών ρυθμίσεων έχει ως συνέπεια την παραπλάνηση χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους. Θα αντιμετωπίσουμε το σύνολο των ζητημάτων που ανακύπτουν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις σαφείς προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.


Πέμπτος στόχος μας:

Εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών,

που δίνει ξανά φωνή στον Έλληνα

Δεσμευτήκαμε για μία εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών, που δίνει ξανά φωνή στον Έλληνα. Που υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και κάνει σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Μέσα σε μόλις 50 μέρες αφήσαμε πίσω μία περίοδο απουσίας από τα διεθνή γεγονότα και κάναμε σαφές το στίγμα μας σε όλα τα επίπεδα…

- Η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κύπρο, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό έγινε στην Κυπριακή Δημοκρατία λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η νέα Κυβέρνηση. Κίνηση που κατέστησε σε όλους σαφές ότι η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι στενή, καθημερινή. Σε δήλωσή του κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε σε δηλώσεις του ότι πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη. Και στον εορτασμό των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε προς όλη την διεθνή κοινότητα την ανάγκη να πέσει και το τελευταίο Τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο.

- Ουσιαστική παρουσία με προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε το συνδυασμό της ευρωπαϊκής προσπάθειας εξόδου από την οικονομική κρίση με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, μέσω της επένδυσης στην «πράσινη» οικονομία. Ανέφερε μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι ο φόρος επί των διεθνών συναλλαγών και τον φόρο επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στη βάση αυτής της πρότασης, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις καινοτόμες μεθόδους χρηματοδότησης.

- Έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει με συνέπεια μια πολιτική έναντι της Τουρκίας για την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ευρωπαϊκή της προοπτική, εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και ανταποκριθεί πλήρως στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ενώ ήταν στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Ερντογκάν. Είναι ξεκάθαρο ότι για εμάς η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας δεν αποτελεί λευκή επιταγή.

- Ξεκάθαρη η στάση της Ελλάδας στις σχέσεις μας με τα Σκόπια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε ήδη την πρωτοβουλία να συναντήσει τον ομόλογό του. Επιθυμούμε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε κάθε πτυχή, ξεκαθαρίζοντας συνάμα ότι χωρίς λύση στο ζήτημα της ονομασίας η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν μπορεί να προσβλέπει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη. Η επιδιωκόμενη λύση είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, για κάθε χρήση.

- Η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στέλνουμε το μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής, ότι μπορούν ξανά να υπολογίσουν στην ελληνική υποστήριξη με όραμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ήδη την πρωτοβουλία για ένα νέο ενταξιακό οδικό χάρτη με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης που υιοθετήθηκε επί Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003

- Θέλουμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα στην προστασία του Περιβάλλοντος. Αναλαμβάνουμε ρόλο συντονιστικό, πρωταγωνιστικό για την περιοχή μας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε τριμερή συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να συζητήσουν στις Πρέσπες θέματα περιβαλλοντικής συνεργασίας για την προστασία του Πάρκου Πρεσπών. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή."

5 σχόλια:

Agg3los είπε...

ακομη και τα φορολογικα το Μαρτη θα ξεκινησουν μετα απο διαλογο..ολα αυτα που ειπαν ειναι μεγαλα ΘΑ...ελαχιστα εφαρμοζονται τωρα..
μια ερωτηση..ηοιΚινεζοι τελικα εγκατασταθηκαν στο λιμανι?
επισης οι Γερμανοι στον Οτε?

εχεις ακουσει κατι?

Vassilis είπε...

Μούγκα για τα πάντα. Όλοι ασχολούνται με δευτερεύοντα θέματα...

Τώρα έχουμε βλέπεις ΠΑΣΟΚ. Θα φτηνύνουν και τα μπρόκολα...

Antilogos είπε...

Αυτό το non paper που βγήκε για να περάσει "γραμμή" στους πράσινους παπαγάλους είναι ανάξιο σχολιασμού.

50 μέρες , 44 θα στο κείμενο !!!

Τυχαία βγήκε το παρατσούκλι ΘΑΣΟΚ;;;

aristos είπε...

Βασίλη
Διάβασε τα άρθρα "Ελληνική Εταιρεία Φωτοβολταϊκών "ανοίγει" Εργοστάσιο στην Αμερική" http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_2062.html
και "Ο Φίλος μου ο Δημητράκης"
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_6603.html
για να δεις τις ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη και τις επενδύσεις και το Κράτος των Φίλων

aristos είπε...

Που Πάμε; Πουθενά είμαστε στο ίδιο σημείο....

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_2287.html