Δευτέρα, Νοεμβρίου 09, 2009

Ουσιαστικό πρόγραμμα και όχι ...ρητορείες!

Πηγή: politis-gr

Επειδή πολλά λέγονται για το έλλειμμα και τη... «δημιουργική λογιστική» που επανήλθε στον προϋπολογισμό μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου, κρίνω σκόπιμο να δημοσιεύσω ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Μανώλη Δρεττάκη την περασμένη Κυριακή στο «Παρόν».

Οι απόψεις του αποκτούν ιδιαίτερη αξία αφού δεν προέρχονται από ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης , αλλά από ένα ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ , πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Υπόψη ότι ο κ.Δρεττάκης υπήρξε ο συντάκτης του πρώτου Προϋπολογισμού του ΠΑΣΟΚ το 1981 που (σχεδόν) εφαρμόστηκε στο σύνολό του.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ στην ερώτηση της δημοσιογράφου πως σχολιάζει την εξαγγελία του κ. Παπακωνσταντίνου για τη συγκρότηση επιτροπής για να καταγράψει την οικονομική κατάσταση της χώρας, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια:

«Απορώ και εξίσταμαι για το πώς ο υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στην ΕΕ και δηλώνει ότι το έλλειμμα είναι 12,5% του ΑΕΠ και στη συνέχεια λέει ότι.... θα συστήσει επιτροπή για να εκτιμήσει το πραγματικό έλλειμμα. Πρόκειται περί προφανέστατης αντίφασης.

Τι θα κάνει ακριβώς; Θα αναθεωρήσει αυτό που είπε στον κ. Αλμούνια; Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Κακώς το ΠΑΣΟΚ έλεγε για την απογραφή που έκανε η ΝΔ. Τώρα κάνει ακριβώς το ίδιο. Αν τη λέει καταγραφή και όχι απογραφή, δεν θα παίζουμε με τις λέξεις.

Από το τελικό ποσόν που θα προκύψει θα πρέπει να μελετηθεί ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ του ελλείμματος αφορά τη διαχείριση της ΝΔ και ΠΟΙΟ την τρίμηνη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή, να εκτιμηθεί ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ του ελλείμματος οφείλεται στην προκάτοχο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς επίσης και της εφαρμογής των παροχών ή των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Όλα αυτά θα πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα στον Προϋπολογισμό, για να υπάρχει -όπως λέει ο πρωθυπουργός- διαφάνεια».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το ΠαΣοΚ σήμερα, ο κ. Δρεττάκης δίνει μαθήματα αντικειμενικότητας απαντώντας:

«Δεν έχει εξαγγείλει κανένα πρόγραμμα. Όσα είπε προεκλογικά είναι γενικότητες, οι οποίες χρειάζεται να αποκρυσταλλωθούν σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που όμως δεν υπάρχει.
Από ουσιαστικό πρόγραμμα -και όχι από εξαγγελίες και ρητορείες- θα εξαρτηθεί εάν θα βγούμε σιγά σιγά από το τούνελ».

Σχετικά με τα 2,5 - 3 δις, που έλεγε ο κ. Παπανδρέου ότι θα διαθέσει προκειμένου να κινηθεί η αγορά , αλλά και την αύξηση των μισθών ,ο κ. Δρεττάκης είναι σκληρά κάθετος, απαντώντας:

«Τα 2,5 με 3 δισ. είναι το 1% του ΑΕΠ. Τι μπορεί να κάνει αυτό; Εδώ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 28 δισ. και δεν έκανε τίποτα. Πρόκειται περί γελοίου ποσού.
Η κυβέρνηση πάλι υποστηρίζει ότι με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα κινηθεί η αγορά. Συγγνώμη, αλλά για πάρτε τον μισθό τον δικό σας, τι …σημαίνει 1,5% αύξηση;»

Ο κ. Δρεττάκης προσγειώνει πολλούς (πολιτικούς και πολίτες) ανώμαλα αφού στην ερώτηση εάν μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα στην οικονομία μας μέσα σε 100 ημέρες,απαντά:«Να δούμε αν θα αντιστραφεί ....σε τέσσερα χρόνια».

Σχόλιο vasper: Ο κ.Δρεττάκης δεν λέει τίποτε άλλο παρά την πικρή αλήθεια. Αυτό που λέμε όλοι οι λογικοί και σκεπτόμενοι πολίτες. Ότι τα ωραία λόγια δεν φτάνουν. Χρειάζονται έργα και δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή μόνο κατάργηση έργου έχει κάνει... Προσέξτε όμως και πως ξεμπροστιάζει την απάτη κατά του Ελληνικού λαού που έστησε ο κ.Παπακωνσταντίνου με την "καταγραφή" του, που στην ουσία μας λέει ότι τώρα θα την κάνει!!! Ε τότε ΤΙ παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: