Δευτέρα, Νοεμβρίου 09, 2009

Μερικές σκέψεις για την οικονομία...

Ένας ακόμα τομέας όπου το παν μέτρον άριστον φαίνεται ότι δεν μπορεί να ισχύσει στην Ελλάδα είναι στην οικονομία. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Έλληνας δεν είναι των μέσων. Είναι των άκρων. Η οικονομία μας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Και την χρειάζεται τώρα.

Οι ήπιες προσαρμογές δυστυχώς απέτυχαν. Τρανό παράδειγμα η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να κάνει γρήγορα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που μαζί με την αντιπολιτευτική λαίλαπα των ΜΜΕ της στοίχισαν την εξουσία.

Πως λειτουργεί μια φιλελεύθερη οικονομία; Χαμηλή φορολογία για ιδιώτες, χαμηλή φορολογία για εταιρείες που τείνει προς το 0 όσο περισσότερους εργαζόμενους έχει, μικρός δημόσιος τομέας, παραγωγή και εξαγωγές, κεφαλαιοποίηση στην ασφάλιση, και παροχές από το κράτος όπως δωρεάν υγεία και βασική παιδεία με σύστημα επιβράβευσης άριστων για υποτροφίες στα ανώτατα ιδρύματα. Η οικονομία στηρίζεται σε παραγωγή και σε υπηρεσίες, όχι σε κρατικοδίαιτες εταιρείες.

Αυτή την στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που λέει ότι είναι σοσιαλιστική.

Μια σοσιαλιστική οικονομία πως δουλεύει κανονικά; Παρέχει στον λαό πολλά δωρεάν πράγματα. Παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες και πολλά φτηνά όπως ενέργεια, μεταφορές και ανάπαυση (διακοπές). Πως όμως χρηματοδοτούνται αυτά; Με την μεγάλη φορολογία. Σου λέει η κυβέρνηση: Στα παρέχω όλα αυτά, αλλά θα παίρνω και το 50 ως 60% του μισθού σου. Εσύ δεν θα ανησυχείς πως θα πας στην δουλειά σου, πως θα παιδιά σου θα μάθουν 2 ξένες γλώσσες και θα μπουν και στο Πανεπιστήμιο, πως θα πας διακοπές ή πως θα ζεσταθείς.

Τι κάνουμε στην Ελλάδα; Ας το αφήσουμε καλύτερα!!!

Προσωπικά; Πιστεύω ότι το σοσιαλιστικό σύστημα αν και θεωρητικά ακούγεται καλύτερο, βασίζεται στο ότι όλοι θα συνεισφέρουν, οπότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ανθρώπους. Δεν είμαστε μυρμήγκια. Αντίθετα στο φιλελεύθερο σύστημα ξέρεις ότι αν δεν παράγεις, αν δεν εργασθείς, δεν θα φας. Έτσι σε σπρώχνει να προσπαθήσεις. Δεν θα είχα πρόβλημα σε κανένα σύστημα, γιατί μου αρέσει να εργάζομαι. Αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για όλους. Οπότε προτιμώ να μην έχω να ταΐσω παράσιτα. Σκληρό; Ναι... Η ζωή δεν είναι δίκαιη, ούτε μπορεί να γίνει με το ζόρι.

Υπάρχει μέση οδός; Δεν ξέρω... τόσα χρόνια πάντως δεν την έχουμε βρει...

2 σχόλια:

aggelos είπε...

το θεμα ειναι πια οδος ειναι πιο ταιριαστη και πιο αποδοτικη για την καθε περιοδο..ενω ταυτοχρονα η χωρα ταλαντευεται αναμεσα στο κεντρο .

και τωρα...πιστευω οτι η καλυτερη κυβερνηση για την Ελλαδα ηταν η κεντροδεξια..μετα μποει να αλλαξουν τα δεδομενα..

ο γερος ο Καραμανλης ελεγε οτι η δεξια μαζευει(και παραγει θα ελεγα εγω..) λεφτα και η αριστερα τα μοιραζει....

Ε, τωρα αυτο που θελει η Ελλαδα ειναι παραγωγη πλουτου και αυξηση της πιτας για να ειμαστε ολοι περισσοτερο χορτατοι-με τις πολιτικες που λες στο αρθρο..-..οταν παραμαζευτει το χρημα ας ερθουν σοσιαληστες για το μοιρασουν ισως πιο γενναιοδωρα..

αλλα πρεπει πρωτα να παραγεις πλουτο για να τον μοιρασεις μετα..

οσο και να αναδιανείμεις μια μικρη πιτα ,παλι ολοι θα πεινανε..

Vassilis είπε...

Ακριβώς το ίδιο πιστεύω και εγώ.