Σάββατο, Νοεμβρίου 07, 2009

Μερικές σκέψεις για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους...

Αυτές τις μέρες ακούμε περισσότερα μέτρα για τους μετανάστες παρά για τους Έλληνες. Πρόσληψη στην αστυνομία, ιθαγένεια σε όσους γεννήθηκαν Ελλάδα, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλους για τις δημοτικές εκλογές και διάφορα άλλα... προοδευτικά.

Θα προσπαθήσω να τα δω κατ' αρχήν ψύχραιμα και να πω και την γνώμη μου.

Ας αρχίσω λοιπόν από τα βασικά:

Η Ελλάδα ως χώρα στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής ένωσης δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό λαθρομεταναστών. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι το ίδιο ισχύει π.χ. και για την Βουλγαρία. Μόνο που δεν είναι έτσι. Η Βουλγαρία έχει ελάχιστη συνοριογραμμή να ελέγξει και όλη είναι στην στεριά. Αντιθέτως εμείς πρέπει να ελέγχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα, λόγω των ακτογραμμών. Οπότε οι λαθρέμποροι και οι λαθρομετανάστες προτιμούν την είσοδο από την χώρα μας.

Η Ελλάδα υπήρξε χώρα που τροφοδότησε με μετανάστες την Ευρώπη και την Αμερική από τις αρχές του 20ού αιώνα. Οπότε έχουμε γνώση τι σημαίνει να είμαστε ξένοι σε κάποιον τόπο. Όμως υπάρχει μια βασική διαφορά. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών εγκαταστάθηκαν στους νέους τόπους απολύτως νόμιμα. Από την αρχή είχαν όλα τα χαρτιά και όλες τις προϋποθέσεις. Αντιθέτως το κύμα παράνομων μεταναστών που αντιμετωπίζουμε τώρα έχει μηδενικές προϋποθέσεις. Φυσικά δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά οι καταστάσεις.

Ακριβώς επειδή ξέρουμε τι εστί μετανάστευση δεν θα δείτε το αντίστοιχο κύμα ρατσισμού που υπάρχει σε άλλες χώρες που οι πολίτες τους δεν έχουν αντίστοιχα βιώματα. Ρατσισμός σίγουρα υπάρχει (είναι στην ανθρώπινη φύση), αλλά είναι πολύ λιγότερος από ότι θα περίμενε κανείς σε μια ανεπτυγμένη χώρα. Επίσης είναι και από τις δύο πλευρές, αλλά περιορισμένος όπως λέω. Όμως αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τους ακροαριστερούς οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι με τις αντιδράσεις τους πλήρους υποστήριξης προς τους παράνομους μετανάστες προκαλούν ακριβώς αυτό που θέλουν υποτίθεται να σταματήσουν.

Τώρα λοιπόν ερχόμαστε στο δια ταύτα. Η κυβέρνηση ανακοινώνει μια σειρά μέτρα προς όφελος των μεταναστών, όπως η αυτόματη απόκτηση ιθαγένειας για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς και η συμμετοχή της πρώτης γενιάς στα κοινά με την δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε ένα κράτος όπου οι μετανάστες είναι ένα μικρό ποσοστό, αυτό είναι εκτός του αυτονόητου και λογικό. Δεν υπάρχει καμία αλλοίωση του χαρακτήρα και του πολιτισμού. Αλλά σε ένα κράτος όπου το 20% του πληθυσμού είναι μετανάστες... αυτή η κίνηση είναι καταστροφή. Αλλοιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και τον πολιτισμό.

Και ερχόμαστε στο τι είναι ρατσιστικό και τι όχι. Είναι ρατσιστικό να θεωρούμε κατώτερους τους παράνομους μετανάστες γιατί έχουν άλλο χρώμα ή άλλη θρησκεία; Είναι... φυσικά και είναι. Είναι ρατσιστικό να μην έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα; Είναι... φυσικά και είναι. Είναι ρατσιστικό να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα στις αποφάσεις για το κράτος; Όχι... εδώ τραβάω την γραμμή. Δεν μπορεί κάποιος που τα συμφέροντά του δεν είναι αποδεδειγμένα υπέρ της χώρας μου να έχει δικαιώματα απάνω στις αποφάσεις που επηρεάζουν την δική μου ζωή και των παιδιών μου.

Πως λοιπόν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό άλλες χώρες; Θα πάρω την χώρα που είναι και δεύτερη πατρίδα του Πρωθυπουργού μας. Ο κ.Παπανδρέου λοιπόν, όπως όλοι ξέρουμε, έχει την Αμερικάνικη υπηκοότητα. Την έχει όμως, όχι γιατί απλά γεννήθηκε στην Μινεσσότα των Ηνωμένων πολιτειών, αλλά γιατί η μητέρα του είναι Αμερικανίδα πολίτης. Αν δεν ήταν,πιθανών δεν θα ήταν ούτε ο ίδιος, καθώς εξαρτάται από την ερμηνεία του άρθρου 14 του αμερικανικού συντάγματος. Τα τελευταία χρόνια το Ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι η γέννηση και μόνο στην χώρα αρκεί, αν υπάρχει πιστοποιητικό γεννήσεως. Θα μπορούσε να γίνει σίγουρα μετά τα 18 του, αν υπηρετούσε στον Αμερικάνικο στρατό και έδινε εξετάσεις... Γιατί να μην υπάρχουν εδώ διαδικασίες πολιτογράφησης για τους εδώ μετανάστες;

Επίσης υπάρχει μία ακόμα βασική διαφορά της Ελλάδας από άλλες χώρες. Έχουμε μεγάλο αριθμό παράνομων και νόμιμων μεταναστών από χώρες που επιβουλεύονται εδάφη μας. Δεν είναι εθνικιστική κορώνα, αλλά πραγματικότητα. Είναι δυνατόν λοιπόν να μην λάβουμε υπ'όψιν μας την εθνική αλλοίωση που θα επιφέρει μια τέτοια αλλαγή;

Οπότε θα παρακαλούσα τον κ.Παπανδρέου να το ξανασκεφτεί και να ζυγίσει και κάτι άλλο από το συμφέρον του κόμματός του (που θα έχει εκατοντάδες χιλιάδες νέους ψηφοφόρους έτσι). Να ζυγίσει το συμφέρον της χώρας και των παιδιών της. Να ξέρει επίσης ότι αυτό που πάει να κάνει θα προκαλέσει έξαρση ρατσισμού... Είναι σίγουρο. Θα κάνει την Ελλάδα Κόσοβο και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος εκείνος. Αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για την χώρα, ούτε για τους Έλληνες, ούτε για τους μετανάστες.

Ενημέρωση: η φράση για την Αμερικάνικη ιθαγένεια διορθώθηκε καθώς φίλος σχολιαστής αρνείται να συζητήσει για την ουσία της μετανάστευσης αν δεν βάλω την σημερινή ερμηνεία του νόμου περί ιθαγένειας στην Αμερική. Το κάνω λοιπόν, αναγνωρίζοντας ότι έκανα λάθος πριν και περιμένω την απάντησή του στο θέμα χωρίς υπεκφυγές τύπου ad nazium.

15 σχόλια:

aggelos είπε...

μπραβο!αψογα τα ειπες...

οι Ελληνες ειναι οι λιγοτερο ρατσιστες απο ολη την Ευρωπη..και οποιος εχει παει σε ευρωπη και αμερικη το ξερει...

aggelos είπε...

Α,και μια ερωτηση,,για το λιμανι το κρατος αρχισε να πληρωνει αποζημιωση στους κινεζους?γιαυτο αυτο ειχα κουσει για μετα την 1 Νοεμβριου..

ManBlogg είπε...

Το παράδειγμα με τις ΗΠΑ που διάλεξες είναι εντελώς άστοχο και λάθος. Στις ΗΠΑ το σύστημα απόκτησης υπηκοότητας είναι το λεγόμενο Jus soli.
Μια απλή αναζήτηση του όρου " Acquisition of US citizenship" θα σου δώσει πάρα πολλά λήμματα. εδώ πχ είναι στοιχεία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Δουβλίνο. Άπαξ και γεννηθείς στο χώμα/νερό/αέρα υπο την δικαιοδοσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ είσαι αυτόματα πολίτης των ΗΠΑ. Δεν ελέγχεται το πώς βρέθηκες εκεί. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά των εκατομμύρια παράνομων μεταναστών ερχόμενων από τα νότια σύνορα κυρίως των ΗΠΑ, σήμερα.
Ο ΓΑΠ λοιπόν θα ήταν αυτομάτως Αμερικανός πολίτης με τη γέννησή ασχέτως ποιοι ήταν οι γονείς του όπως γίνεται και με το παιδί του κάθε παράνομου Μεξικανού που περνά τα σύνορα του Τέξας και γεννά σε νοσοκομείο σε αμερικάνικο έδαφος. Καμία σχέση επίσης δεν έχει η υποχρέωση θητείας στον Αμερικάνικό στρατό για την απόκτηση της υπηκοότητας και απορώ που βρήκες αυτό που γράφεις.

MagisterP είπε...

Κάποιες σκέψεις κι από 'μένα:

Ακόμη κι αν παρακάμψουμε το θέμα της αναλογίας αναγκών χώρας-πληθυσμού μεταναστών, το κύριο πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες είναι οι εξ Ανατολών μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Ο μουσουλμάνος δεν προσαρμόζεται στην Ευρώπη και, πότε η μαντήλα, πότε το κοράνι, θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, είτε από τους ακίνδυνους ακροαριστερούς "μπαχαλάκηδες" (βλ. σκισμένο κοράνι), είτε από τις επικίνδυνες υπερδυνάμεις, κατά το κοινώς λεγόμενον, μια μπαρουταποθήκη στα σπλάχνα της χώρας.

Οι ΗΠΑ είναι μια εξ ορισμού πολυπολιτισμική χώρα. Η μεταναστευτική πολιτική της χώρας στοχεύει στο να κάνει το μετανάστη να νιώσει αμερικανός πολίτης άμα τη αφίξει του εκεί. Θα του δώσει το δικαίωμα διατήρησης της πολιτισμικής του ταυτότητας, αλλά θα τον "φλομώσει" με σημαίες και τον εθνικό ύμνο από τα εγκαίνια του νηπιαγωγείου της γειτονιάς, έως και τον τελευταίο αγώνα baseball. Πράγματα, δηλαδή, που αν τολμούσε να τα προτείνει κανείς στην Ελλάδα θα του την "έπεφτε" με τον χειρότερο τρόπο όλη η ροζ αριστερή θολοκουλτούρα!

Κυρίως όμως πρέπει πάντα να συνεκτιμούμε ότι η Ελλάδα ΔΕΝ είναι υπερδύναμη και ΔΕΝ συνορεύει με τον Καναδά και το Μεξικό. Συνεπώς η, ανύπαρκτη έως τώρα, μεταναστευτική πολιτική όταν σχεδιαστεί δεν μπορεί να έχει τις ίδιες στοχεύσεις με την αμερικάνικη ή άλλη.

Εξαιρετική ανάρτηση, με την άδειά σου την αναδημοσιεύω

Vassilis είπε...

manBlogg, η λέξη κλειδί είναι το MAY "You may have a claim to citizenship if: * You were born in the United States"

You may have a claim "μπορείς να έχεις το δικαίωμα". Το να γεννηθείς στις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι είσαι αυτόματα και πολίτης. Η πολιτογράφηση δεν είναι αυτόματη.

ManBlogg είπε...

Έχεις υπ όψιν σου περιπτώσεις όπου κάποιος γεννήθηκε στις ΗΠΑ και δεν απέκτησε Αμερικάνική ληξιαρχική πράξη γέννησης και την Αμερικάνική υπηκοότητα εφόσον το θέλησε;
Το σύνταγμα ορίζει στη 14η αναθεώρησή του το 1868 ότι :"All persons born or naturalized in the United States and subject to the jurisdiction thereof, are citizens of the United States and of the state wherein they reside". Έχω άπειρα προσωπικά παραδείγματα ανθρώπων που απλά περνούσαν, ήταν για δουλειές στις ΗΠΑ και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν εκεί είναι Αμερικανοί πολίτες.
Εσύ γι'αυτά που γράφεις για τον ΓΑΠ έχεις κανένα συγκεκριμένο παράδειγμα ή έγκριτη αναφορά να τα στοιχειοθετήσεις; Είναι τελείως λάθος και ανακριβή. Και αυτά της προϋπόθεσης για την Αμερικανίδα μάνα και αυτά για τη στρατιωτική θητεία. 100% λάθος.
Θα μπορούσες να βρεις παράδειγμα άλλης χώρας αλλά οι ΗΠΑ είναι το κατ εξοχήν κράτος για το δικαίωμα στην ιθαγένεια απλά με τη γέννησή σου χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Το may have είναι νομικίστικος όρος που χρησιμοποιείται τυπικά από υπηρεσίες προκειμένου να έχουν ευχέρεια διαχείρισης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει και την πληρότητα ύπαρξης δικαιολογητικών (πχ αν δεν έχεις πράξη γέννησης που να λέει ότι γεννήθηκες στις ΗΠΑ τότε τα πράγματα δεν είναι προφανώς τόσο αυτόματα).

Vassilis είπε...

Έχει γίνει ολόκληρο θέμα στο ανώτατο δικαστήριο της Αμερικής για αυτό που λες. ΣΥΝΗΘΩΣ οι αρχές λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό γέννησης ως απόδειξη ιθαγένειας. Αλλά όχι πάντα.

Είναι θέμα ερμηνείας του νόμου. Ο Παπανδρέου την απέκτησε αυτόματα λόγω της μητέρας του.

ManBlogg είπε...

Ναι ωραία τα λόγια .
Αυτό που ρωτάω είναι το εξής. Αντιγράφω από το κείμενό σου και σημειώνω με bold:

"Ο κ.Παπανδρέου λοιπόν, όπως όλοι ξέρουμε, έχει την Αμερικάνικη υπηκοότητα. Την έχει όμως, όχι γιατί απλά γεννήθηκε στην Μινεσσότα των Ηνωμένων πολιτειών, αλλά γιατί η μητέρα του είναι Αμερικανίδα πολίτης. Αν δεν ήταν, δεν θα ήταν ούτε ο ίδιος. Θα μπορούσε να γίνει μετά τα 18 του, αν υπηρετούσε στον Αμερικάνικο στρατό και έδινε εξετάσεις...

Έχεις σοβαρά στοιχεία να στηρίξεις το κομμάτι που σημειώνω με bold; Εγώ σου παρέθεσα απόσπασμα του συντάγματος της χώρας, αναφορά στην wikipedia, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο δουβλίνο και google keyword να επαληθεύσεις το ίδιο εκατομμύρια φορές αν κάνεις ειλικρινή κόπο. Εσύ έχεις κάτι αντίστοιχο προκειμένου να αποδείξεις μια εντελώς λάθος θέση;

ΥΓ Δε ζητάω αποδείξεις για το πώς ξέρεις πώς ο ΓΑΠ πήρε την υπηκοότητα όπως λες... Φαντάζομαι θα έχεις "αδιάσειστα" στοιχεία μη δημοσιοποιήσημα..

Vassilis είπε...

Ξέρεις πότε γεννήθηκε ο Παπανδρέου;

Vassilis είπε...

Για το υπόλοιπο άρθρο έχεις να πεις κάτι ή το πρόβλημά σου είναι η Αμερικάνικη υπηκοότητα; Γιατί ακόμα και λάθος να έχω κάνει στην έκφραση, εκεί εστιάζεις μόνο.

ManBlogg είπε...

Πιθανόν να σχολίαζα μερικές από τις σκέψεις σου που έχουν περιθώριο συζήτησης. Φοβάμαι όμως ότι η αδιαλλαξία σου στο να παραδεχθείς κάτι τόσο οφθαλμοφανέστατα λάθος και ψευδές και να το διορθώσεις, όπως θα έκανε ο καθένας ο οποίος ενδιαφέρεται για την αλήθεια και όχι απλά για ποδοσφαιρικού στυλ αντιπαράθεσης με τους οπαδούς της "πράσινης" κερκίδας που έτυχε να κέρδισαν το ματς σε αυτή τη συγκυρία, αφήνει πολύ λίγα περιθώρια για ειλικρινή διάλογο σε άλλα θέματα. Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε κάτι τόσο απλό και ξεκάθαρο τι περιθώρια δίνεις εσύ στο να μιλήσουμε για κάτι περισσότερο πολύπλοκο και πολυδιάστατο; Εδώ σου λέω ότι γράφεις συγκεκριμένες καραμπινάτες ανακρίβειες και σου δίνω τα στοιχεία να τις επαληθεύσεις και συ με ρωτάς αν ξέρω πότε γεννήθηκε ο Παπανδρέου. Είναι θέμα 2/3 μηνυμάτων ακόμα για να εκφυλιστεί η όποια κουβέντα στους Ναζί και το πόσο φταίει ο 400εντής Τούρκικος ζυγός για την ανικανότητα των Ελληνικών κυβερνήσεων να οργανώσουν ένα σοβαρό κράτος.
Είναι θέμα αξιοπιστίας του λόγου της καλής διάθεσης και των προθέσεων του συνομιλητή σου. Δείχνει ότι πιθανόν τα περισσότερα που γράφεις είναι αντίστοιχης σοβαρότητας και δεν αξίζει ο κόπος να σχολιαστούν.
Χαιρετώ.

Vassilis είπε...

Δεν είναι ούτε απλό, ούτε ξεκάθαρο. Όπως σου είπα έχει ασχοληθεί με την ερμηνεία του συντάγματος το ανώτατο δικαστήριο. Θέλεις να διορθώσω την φράση για να συνεχίσεις; Το κάνω... Για πες;

ManBlogg είπε...

Η "ερμηνεία" σου για την απόκτηση ιθαγένειας της Αμερικής εξακολουθεί να είναι λάθος και αποπροσανατολίζεις από την πράξη και την ουσία του νόμου. Ο ΓΑΠ θα ήταν Αμερικανός πολίτης όπου και να γεννιόταν στην Αμερική και αυτό αρκεί. Και φυσικά εξακολουθείς να μην έχεις καμία αξιόπιστη αναφορά για να στηρίξεις αυτά που γράφεις. Γιατί; Το ίντερνετ δεν είναι αρκετό για να τη βρεις; Μπορείς να βγάλεις και τη σημείωση. Ευχαριστώ για το επίσημο της ανακοίνωσης φάτσα κάρτα στο ποστ σου αλλά δε νομίζω ότι η γνώμη μου αξίζει τέτοιας αναφοράς. Θεωρώ ότι είναι το λιγότερο κακόπιστο να μη διορθώνει κανείς τα λάθη του ασχέτως ποστ. Βέβαια μιας και έβγαλες ανακοίνωση θα ήταν αγένεια το λιγότερο να μην ανταποκριθώ..

Η θέση μου σε γενικές γραμμές όσον αφορά την απόκτηση πλήρους στάτους Ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι θετική. Ο προσδιορισμός των προϋποθέσεων θα πρέπει να λαμβάνει υπ'όψιν του στοιχεία όπως χρόνια παραμονής, μόνιμη κατοικία/εργασία (αυτοαπασχολούμενου ή μη) και επαρκή γνώση της γλώσσας. Συμφωνώ με την αρχή της σκέψης ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση. Στα επιμέρους θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και σχεδιασμός.

Για τους παράνομους μετανάστες οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση και με συν-ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμπεριλαμβανομένου και της χορήγησης ασύλου. Θεωρώ ότι είναι λάθος η Ελλάδα από μόνη της να χαράξει πολιτική χωρίς συνεννόηση. Είναι θέμα Ευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό. Γιατί Έλληνας πολίτης = Πολίτης της Ευ. Εν. αλλά και γιατί το πιθανότερο είναι η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα λόγω έμπρακτης ανικανότητας και σκοπιμότητας , πολλάκις αποδεδειγμένη σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις αρχής γενομένης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό τον φοβερό Σαμαρά και την πολιτική του μπατε σκύλοι αλέστε (σύνορα με Αλβανία) , αποδεδειγμένα δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ καμία σοβαρή μεταναστευτική πολιτική (όχι ότι έχουν και καμία άλλη)..
Ποιος ξέρει, ίσως να βρεθεί κανένας ικανός μετανάστης στο μέλλον να βάλει ως πρωθυπουργός αυτόν τον τόπο σε ένα σοβαρό δρόμο. Γιατί με το υπάρχον δυναμικό... πιο πιθανό βλέπω οι μετανάστες να ξανα μεταναστεύουν από την Ελλάδα με τους Έλληνες μαζί προς ...Μποτσουάνα.

ΥΓ. Θεωρώ αστείους τους ισχυρισμούς σου για "χώρες που επιβουλεύονται τα εδάφη μας". Αυτά δεν πείθουν ούτε τις κατσίκες στα Ίμια.

Vassilis είπε...

Για κάποια θέματα θα συμφωνήσουμε να διαφωνούμε.

Όσο για τα εδάφη:

Είναι αστείο όταν μιλάει ο Γκρουέφσκι για Μακεδονία του Αιγαίου; Λες αστείους τους Βούλγαρους που αντέδρασαν στις ίδιες δηλώσεις για την Μακεδονία του Πίριν;

Μήπως είναι αστείες οι δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων για Αλβανία μέχρι την Άρτα που περιλαμβάνονται στα βιβλία τους;

Μήπως είναι αστεία αυτά που μαθαίνουν οι Τούρκοι μαθητές για τα... κατεχόμενα από την Ελλάδα νησιά του Αιγαίου με Τούρκικη κληρονομιά;

Πες τα σε αυτούς... να σου απαντήσουν αν είναι αστεία. Σοβαρότατα τα λένε και το να τα λέμε εμείς αστεία, δεν πείθει κανέναν, εκτός από εμάς.

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος που μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά για να βοηθήσει για λύση στο θέμα είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, οι όποιες λιγοστές επιχειρήσεις σκούπα έγιναν απο το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία έγιναν αποκλειστικά χάρη στην δική του επέμβαση. Τώρα είναι ο μόνος που αντιδρά δυναμικά στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ να δώσει ψήφο σε παλιούς μετανάστες απειλώντας άν γίνει θα ρίξει ο ίδιος την κυβέρνηση τον μάρτιο. Καιρός είναι όλοι να προβληματιστούμε ακολουθώντας τις συμβουλές αυτού του μεγάλου πατριώτη.