Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2009

Εμβολιασμός και ανησυχίες...

Προσωπικά αποφεύγω τα εμβόλια. Αποφεύγω τα φάρμακα γενικά. Το δυνατότερο φάρμακο που έχω πάρει ποτέ μου είναι η... ασπιρίνη. Παράλληλα σπάνια αρρωσταίνω και πάντα η ασθένειά μου κρατάει ελάχιστα. Αυτό γιατί ούτε υπερβολικά ντύνομαι ούτε ζω αποστειρωμένος οπότε έχω αποκτήσει αντοχές (δηλαδή αντισώματα).

Για να πάρω όμως την απόφαση να εμβολιαστώ ή όχι για αυτή την γρίπη έκανα κάποιες εξετάσεις ώστε να ξέρω αν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Από την στιγμή που δεν ανήκω, έχω το δικαίωμα να επιλέξω να μην εμβολιαστώ, όχι επειδή λένε κάποιοι γιατροί ότι "δεν είναι ασφαλές το εμβόλιο" αλλά επειδή δεν βλέπω τον λόγο. Επίσης ο γιατρός που επέλεξα για τις εξετάσεις είναι υπέρ του εμβολιασμού σε όσους τον έχουν ανάγκη. Οπότε ξέρω ότι δεν με συμβούλεψε, ότι μπορώ και να μην εμβολιαστώ, για δικούς του λόγους.

Γενικά δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας. Και όταν πιστέψω ότι για κάποιο λόγο μας κοροϊδεύουν, συνήθως η απλούστερη απάντηση είναι και η λογικότερη. Δηλαδή δεν πιστεύω τα σενάρια περί ευγονικής. Ούτε στα σενάρια περί μαζικών δηλητηριάσεων φυσικά. Ευκολότερα θα πίστευα ότι μας κάνουν μια ένεση πλασίμπο για να κερδίσουν χρήματα οι φαρμακοβιομηχανίες παρά οποιοδήποτε άλλο ευφάνταστο σενάριο.

Οπότε η συμβουλή μου είναι ίδια με αυτή που δίνουν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Υγείας. Ακούστε τους ειδικούς γιατρούς. Όχι τον καρδιολόγο ή τον... ουρολόγο. Αν είστε σε ευπαθή ομάδα καλύτερα να εμβολιαστείτε. Αν πάλι όχι, τότε η επιλογή είναι δική σας.

4 σχόλια:

john anast είπε...

Μόνο μια ενσταση. ΤΟ θέμα του εμβολιασμού δεν είναι θέμα προστασίας ατομικά του κάθε ανθρώπου, αλλά συνολικά του πληθυσμού. Καλά κάνεις και αποφεύγεις τα φάρμακα, αλλά για τα εμβόλια, δεν είμαι σίγουρος ότι κάνεις καλά. Φαντάσου να κάναμε κάποτε για το εμβόλιο της ευλογιάς όπως κάνουμε τώρα. Τι συνέπειες θα είχε. Βέβαια η ευλογιά με το εμβόλιο τελείωσε, ενώ η γρίπη δεν πρόκειται να τελειώσει. Επομένως δεν είναι της ίδας σημαντικότητας.
Στο συγκεκριμένο εμβολιασμό αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι η κατά το δυνατόν μικρότερη διασπορά. Κι αυτό γιατί η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με άλλους ιούς γρίππης. Επομένως όταν εμβολιάζεται κάποιος δεν το κάνει μόνο για τον εαυτό του.
Το σημαντικό που βγαίνει μέσα από αυτή την ιστορίαμε τον εμβολιασμό, είναι το κατά πόσο έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη μας σε θεσμούς. Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός, γιατί τα έγραψα λίγο βιαστικά.


Υ.Γ. σχετικά με την ασπιρίνη, ξέρεις πόσο επικίνδυνο φάρμακο είναι η ασπιρίνη;
Ξέρεις ας πούμε ότι μετά από μια ασπιρίνη τα αιμοπετάλιά σου για να ξαναφτάσουν σε ενα μέσο φυσιολογικό αριθμό στο αίμα χρειάζονται 7 ημέρες; Δηλαδή για 7 ημέρες έχεις κίνδυνο αιμοραγίας;
Εγώ θα σου έλεγα να αποφύγεις και την ασπιρίνη...

Vassilis είπε...

Η ασπιρίνη βοηθάει στην λειτουργία της καρδιάς. Όσο για τον πληθυσμό που κινδυνεύει αν δεν εμβολιαστούμε όλοι, μάλλον υπερβάλλεις. Επίσης η μεταδοτικότητα είναι η ίδια. Όσο για τον λόγο που δεν κάνω εμβόλια είναι καθαρά προσωπικός και από την στιγμή που ο γιατρός μου μου είπε ότι δεν έχω πρόβλημα... νομίζω είμαι καλυμμένος και εγώ και ο... πληθυσμός της χώρας!!!

john anast είπε...

Οχι, όχι. Διαφωνούμε.
Η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη. Στην Αυστραλία μάλιστα έχει σχεδόν αντικαταστήσει κάθε άλλη γρίπη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιός έχει υποστεί πολύ μεγάλη μετάλαξη, με αποστέλεσμα να μην υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία σε κοντινές γενιές.
Επαναλαμβάνω, ο εμβολιασμός δεν έχει μόνο νόημα ατομικής προστασίας. Ό σημαντικότερος ρόλος του είναι στην συνολική προστασία του πληθυσμού, κι αυτό γιατί δεν μειώνεις μόνο τους νοσούντες αλλά και τους φορείς μετάδοσης.
Μειόνοντας τους φορείς μετάδοσης μειώνεις την πιθανότητα να νοσήσουν άνθρωποι "ευάλωτοι". Μην ξεχνάς ότι δεν γνωρίζουν όλοι ότι είναι στην ομάδα υψηλου κινδύνου και ούτε μπορούν όλοι με σιγουριά να το μαθουν.
Όσο για την ασπιρίνη, φυσικά και κάτι κάνει καλό, γι' αυτό και πρέπει κάποιοι να την παίρνουν. Και το καλό το κανει μειώνοντας την πηκτικότητα του αίματος. Αυτό το πετυχαίνει μειώνοντας τον αριθμό των αιμοπεταλίων (βασικός παράγοντας πήξης του αίματος). ΑΥτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Κοίταξε κανένα φάρμακο δεν είναι "καλό". Τα φάρμακα είναι αναγκαία. Έτσι και τα εμβόλια.

Vassilis είπε...

Αναγκαία είναι μια δυνατή άμυνα του οργανισμού. Τα φάρμακα και τα εμβόλια χρειάζονται μόνο όταν χρειάζονται. Όχι γιατί υπάρχουν.