Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009

ΕΛΛΑΔΑ, η μεγάλη κερδισμένη των κοινοτικών κονδυλίων

Πηγή: Μακεδονία

ΕΛΛΑΔΑ, η μεγάλη κερδισμένη των κοινοτικών κονδυλίων Εκτυπώσιμη σελίδα

Πάνω από 570 ευρώ εισέπραξε έμμεσα, μέσω κοινοτικών ταμείων, κάθε Έλληνας το 2008, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε μία από τις πιο ευνοημένες χώρες της Ε.Ε., όσον αφορά τις εισροές κοινοτικών πόρων.

Του Γιώργου Χρηστίδη
gchristidis@makthes.gr

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τα οικονομικά πεπραγμένα της Ε.Ε. το περασμένο έτος, η Ελλάδα:
- Εισέπραξε από τα κοινοτικά ταμεία “καθαρά” 6,3 δισ. ευρώ (δηλαδή, αφού αφαιρεθεί η δική μας συνδρομή στον κοινοτικό κορβανά) με τη μορφή κονδυλίων από τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα συνοχής, στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, επιδοτήσεων, έργων υποδομής κτλ.
- Σε απόλυτα ποσά, η Ελλάδα εισέπραξε περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., πλην των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία). Το 8,1% των συνολικών κοινοτικών κονδυλίων κατέληξαν στη χώρα μας, παρότι εκπροσωπούμε μόλις το 2% περίπου του κοινοτικού πληθυσμού.
- Η χώρα μας εισέπραξε περισσότερα κονδύλια από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. των “27” (4,7 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. Έπεται η Πολωνία (4,6 δισ. ευρώ), η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία.
- Από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) εισέρευσαν στη χώρα μας για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και για έργα ανάπτυξης της υπαίθρου 3,4 δισ. ευρώ. Περισσότερα εισέπραξαν μόνον οι πέντε “μεγάλοι” της Ε.Ε. (Γερμανία. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) που έχουν πολύ μεγαλύτερο αγροτικό πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων και η Βρετανία των 61 εκατομμυρίων κατοίκων εισέπραξαν περίπου τα ίδια χρήματα από την ΚΑΠ.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ
Κατά τα λοιπά, από την ίδια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι η Γερμανία παραμένει ο βασικός “αιμοδότης” των κοινοτικών ταμείων, τα οποία χρηματοδότησε με 8,8 δισ. ευρώ το 2008. Η Γερμανία, μαζί με άλλους “καθαρούς” χρηματοδότες (τις χώρες, δηλαδή, που καταβάλλουν περισσότερα χρήματα από όσα εισπράττουν), όπως η Αυστρία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σουηδία, έχουν ήδη σχηματίσει ένα “μπλοκ” χωρών που θα απαιτήσει μεγαλύτερη λιτότητα στον κοινοτικό προϋπολογισμό από το επόμενο έτος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Ε.Ε. διαμορφώθηκε πέρυσι στα 116,5 δισ. ευρώ, εκ των οπίων το 80% περίπου μοιράστηκε στους τομείς της γεωργίας, από τη μια μεριά, και της απασχόλησης, των υποδομών και της ανταγωνιστικότητας, από την άλλη.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΥΝΟΧΗΣ
Χώρα / Ποσό
(δισ. ευρώ)
Ελλάδα 4,7
Πολωνία 4,6
Ισπανία 4,2
Ιταλία 3,7
Γερμανία 3,1
Πορτογαλία 2,6
Γαλλία 2,3
Βρετανία 2,1
Τσεχία 1,7
Ουγγαρία 1,2

Σχόλιο vasper: Αυτή είναι η αλήθεια κύριοι του ΠΑΣΟΚ που μας λέτε ότι δεν εισπράξαμε ευρώ. Εισπράξαμε τα... περισσότερα ευρώ!!! Εδώ κάνουμε έργο. Εσείς περιμένετε το ευχολόγιο του κ.Παπανδρέου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: