Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2009

Μισό κιλό χαρτί ανά ψηφοφόρο και οικολογία.

Χθες βλέποντας την χαρτούρα μέσα στις σακούλες σκουπιδιών στα εκλογικά κέντρα μου ήρθε μια ιδέα. Αντί να έχουμε τυπωμένα τα ψηφοδέλτια και να πετάμε μισό κιλό χαρτί για να ρίξουμε 1 ψηφοδέλτιο στην κάλπη, να υπάρχει μέσα σε κάθε παραβάν ένας μικρός υπολογιστής με οθόνη αφής και με έναν θερμικό εκτυπωτή που θα τυπώνει μόνο το ψηφοδέλτιο που διαλέγει ο ψηφοφόρος. Μάλιστα δεν χρειάζεται καν να είναι online αυτό το σύστημα (για όσους νομίζουν ότι μπορεί η ψήφος τους να γίνει γνωστή).

Θα μου πείτε γιατί όχι απ'ευθείας ηλεκτρονική ψηφοφορία; Για κάμποσους λόγους. Ακόμα η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε αυτήν την διαδικασία και τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι είτε πολύ ακριβά είτε εύκολα διαβλητά. Σε μερικά χρόνια ίσως με την εξέλιξη της τεχνολογίας να υπάρξουν καλύτερα, ευκολότερα και φθηνότερα συστήματα. Μέχρι τότε όμως με το χαρτί κάτι πρέπει να κάνουμε...

8 σχόλια:

Demelene είπε...

Εξαιρετική ιδεά που φαινεται!

Όλοι θα σου πουνε ομως οτι μπορεί η συσκευή να έχει κρυφό προγραμματισμό.

Κάτι που έχει γινει, ειναι οτι μπορεί η συσκευή να εκπέμπει ασύρματα τι κάνει και έτσι πχ να ελέγχεσαι για το τι ψήφισες.

Ίσως ενας πιο απλός τρόπο θα ήταν να μαζεύουν τα πεταμένα ψηφοδέλτα και να τα βάζουν ξανά προς χρησιμοποιήση

Vassilis είπε...

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και με το σημερινό σύστημα υπάρχουν διάφοροι που λένε ότι ξέρουν τι ψηφίζεις... Αλλά αν δεν υπάρχει γνώση του ποιος είναι μέσα στο παραβάν ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση ψήφου. Και από την στιγμή που όλη η υπόλοιπη διαδικασία γίνεται χειροκίνητα... ο μόνος τρόπος για ταυτοποίηση θα ήταν η ύπαρξη κάμερας. Πολύ φαντασία και θεωρία συνωμοσίας δηλαδή.

Demelene είπε...

Ναι αλλα πρέπει να παραδεχτεις οτι εύκολα μια συσκευή εκπέμπει ασύρματα χωρίς να φαινεται.

Πρέπει να έχεις συσκευή ανίχνευσης μαζί.

Φαντάσου τώρα με τις στρατιές των κομματόσκυλων που ειναι στα κέντρα για να μην γινει παρατυπία, τι θα γινει.

Μπλιπ Μπλιπ Μπλιπ

Undertaker είπε...

Την απλούστερη όλων των λύσεων, δηλαδή την υποχρεωτική ανακύκλωση όλης αυτής της χαρτούρας, γιατι δεν την κάνουμε;
Στο δικό μου εκλογικό τμήμα πάντως είδα το θεϊκό να είναι ο κάδος ανακύκλωσης δίπλα στα σκουπίδια, και όλοι να πετάνε τα ψηφοδέλτιά τους αλλού...

Vassilis είπε...

Η ανακύκλωση έχει μεγαλύτερο κόστος και αρχικό σε χαρτί και τελικό σε χρήμα σε σχέση με την λύση που προτείνω. Επίσης είναι η λιγότερο διαβλητή.

Vassilis είπε...

Όσο για την ασύρματη επικοινωνία, δεν γίνεται να εγκατασταθεί από κομματόσκυλα που τυχαία βρίσκονται σε κάποιο τμήμα. Αν είναι ελεγμένα από πριν και είναι standard μια χαρά θα δουλέψουν.

Demelene είπε...

Η ανακύκλωση που προτείνεται ειναι αυτονόητη. Αυτό που λέει ο Βασίλης ειναι οικονομία στην πρώττη ύλη, ακόμα πιο φθηνό και αποτελεσματικό.

Βασίλη εγώ δεν ανέφερε οτι θα κλέψει το κομματόσκυλο. Ανέφερε οτι με την δυειδεμωνία (πολλές φορές δικαιολογημένη) που έχουμε σε αυτο το τόπο, αν τώρα έχει 1 εκπρόσωπο να ελέγχει για την νοθεία μετά θα έχεις 15 με μια συσκευή ανίχνευσης εκπομπών.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί το e-voting μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με υπολογιστές/internet... θα σας χάλαγε μια διαδικασία e-voting μέσω SMS;

Γιατί SMS;

1) Όλοι έχουν κινητό.
2) Υπάρχει σχεδόν παντού κάλυψη 2G.
3) Είναι φτηνό.
4) Θα είναι αδιάβλητο με την προϋπόθεση ότι θα μιλάμε για ταυτοποιημένα κινητά (αυτονόητο) και ο καθένας θα μπορεί να ψηφίσει από ένα μόνο.

Με μεγάλη μου λύπη δεν έχω δει ούτε ένα κόμμα να το προτείνει μέχρι στιγμής, ούτε καν οι "Οικολόγοι"... εμ κλέφτες θα γίνουν τα τυπογραφεία; Κρίμα.