Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2009

Πράσινη Στέγη: Τι έδειξε το... πείραμα στο υπουργείο Οικονομίας

Πηγή: Isotimia.gr

Σημαντικά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη Πράσινης Στέγης στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, όπως επιβεβαιώνουν οι νέες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο 2009 από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Η Πράσινη Στέγη, στο κτίριο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΟ, υλοποιήθηκε τον Ιούλιο 2008 και καλύπτει έκταση περίπου 650 τ.μ., δηλαδή περίπου το 52% της επιφάνειας της οροφής του κτιρίου.
Οι μετρήσεις, που έγιναν με τη μέθοδο της θερμογράφησης (συνολικά έγιναν πάνω από 650 μετρήσεις), κατέγραψαν θετικά αποτελέσματα τόσο στον περιορισμό της θερμοκρασίας εντός του κτιρίου και στην οροφή του όσο και στην εξοικονόμηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Ειδικότερα:
- Η ανάπτυξη της Πράσινης Στέγης συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας της οροφής των γραφείων του τελευταίου ορόφου.
- Η Πράσινη Στέγη δημιουργεί ένα άνω φράγμα θερμοκρασίας στην επιφάνεια της στέγης, με προφανή ωφέλεια τόσο για το κτίριο όσο και στη γειτονιά αυτού, καθώς αμβλύνεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις έδειξαν διαφορά θερμοκρασίας 18ο C μεταξύ της φυτεμένης και της μη φυτεμένης επιφάνειας της στέγης (37ο και 55ο αντίστοιχα). Η διαφορά αυτή έχει σαφέστατα θετικά αποτελέσματα και για την εσωτερική θερμοκρασία, τουλάχιστον των γραφείων που βρίσκονται στον τελευταίο όροφο του κτιρίου.

- Η ανάπτυξη της φυτεμένης στέγης δίνει τη δυνατότητα στην οροφή του κτιρίου να μη συσσωρεύει μεγάλη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ηλιοφάνειας και έτσι να «αποφορτίζεται θερμοκρασιακά» γρηγορότερα μετά το απόγευμα.
- Οι μετρήσεις επιβεβαίωσαν το μέγεθος της εφικτής εξοικονόμησης ενέργειας από την εγκατάσταση του φυτεμένου δώματος, σε ποσοστό περίπου 9,6% για τον κλιματισμό και 4,4% για τη θέρμανση. Ειδικά ως προς τον τελευταίο όροφο, η εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη μπορεί να υπερβεί το 50%.

- Το ετήσιο οικονομικό όφελος από την ανάπτυξη της Πράσινης Στέγης εκτιμάται συνολικά σε 5.630 ευρώ. Συγκεκριμένα, σε 3.600 ευρώ ετησίως εκτιμάται το όφελος από τη μείωση της κατανάλωσης για κλιματισμό και σε 2.030 ευρώ το όφελος από τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου για θέρμανση.
Η Πράσινη Στέγη δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος στο κέντρο της Αθήνας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των δαπανών του κτιρίου. Παράλληλα, φιλοδοξεί να αποτελέσει παράδειγμα για την ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Σχόλιο vasper: Εσείς θα αρκεστείτε στα ευχολόγια για πράσινη ανάπτυξη του κ.Παπανδρέου; Να προσθέσω εδώ ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου ανάπτυξης που επιδοτεί τις πράσινες στέγες. Επίσης υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης για την σύνδεση φωτοβολταϊκών με το δίκτυο της ΔΕΗ με επιστροφή της επένδυσης μέσω του λογαριασμού. Αυτά δεν τα έκανε το ΠΑΣΟΚ... και ας τα θεωρούν κάποιοι... αυτονόητα ή επιβεβλημένα από την μαγική και μυθική Ε.Ε.!!!

2 σχόλια:

Demelene είπε...

Διαβασα με τρομερό ενδιαφέρον το κείμενο αν και ημουν σιγουρος για μια ακομη φορά της πολικοποιήσης του κάθε τι.

Δεν θα ασχοληθώ.
Εγώ απορώ γιατι δεν το είχαμε κάνει τόσους αιώνες αυτό στην Ελλάδα? Γιατι δεν το είχαν σκεφτεί οι μηχανικοί?

Εδώ αν δεις σπίτια με τρελή κουρτίνα πράσινου μπροστά στο συγκεκριμένο δωμάτιο και μπαλκόνι ειναι ΟΥΟΑΥΟΥΑ.

Ας πούμε η πολυκατοικία των γονιών μου, που ειναι μια σχετικά μεγάλη σε επιφάνεια στην Ελλάδα, έχει 10 διαμερισματα στον όροφο τέσσερα τεσσάρια,4 τριάρια και 2 δυάρια. Δεν ξέρω πόση ταράτσα κάνει αλλά εγώ στο μισό της έπαιζα με τηλεκατευθυνόμενα. Και έχει και ακάλυπτο χώρο.

Ευκολα πιστεύω θα έκανε διαφορά. Μονο πανελ να έστηνε πιστεύω θα γλύτωνε ολο το ρεύμα.

Vassilis είπε...

Όχι της πολιτικοποίησης του έργου, αλλά του έργου της πολιτικής... Υπάρχει διαφορά. Και εγώ θέλω πολιτική που να δημιουργεί έργο.

Οπότε το έργο θα προβάλω... Η πολιτική μόνη της είναι λόγια.