Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2009

Πολίτης... είναι δικαίωμα ή υποχρέωση;

Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική είναι ανόητοι ή φοράνε παρωπίδες. Ναι υπάρχουν και αυτοί ανάμεσά τους. Αλλά δεν είναι όλοι. Αντίθετα όλοι όσοι δεν ασχολούνται με τα κοινά έχουν φορέσει κάτι πολύ ωραίες παρωπίδες και αφήνουν του άλλους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Μόνο που έτσι δεν έχουν μετά το δικαίωμα να ομιλούν.

Πολίτης είναι αυτός που ασχολείται. Δεν έχει σημασία αν είναι σε κάποιο κόμμα, ή σε κάποια εθελοντική ομάδα, ή ακόμα και βοηθώντας στην τοπική κοινωνία. Αλλά άνθρωποι που δεν κάνουν τίποτα από αυτά δεν θα έπρεπε να λέγονται πολίτες.

Τρέφω εκτίμηση για κάποιον που πιστεύει στην ιδεολογία π.χ. του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να την κάνει πράξη, καμία όμως εκτίμηση για κάποιον που βολεύεται με όποιον και να 'ναι γιατί... "είναι όλοι ίδιοι" και δεν ασχολείται με τα κοινά.

3 σχόλια:

Jim Slip είπε...

Δηλαδή αυτοί που πάνε και ψηφίζουν ασχολούνται με τα κοινά;

Χαχαχαχαχαχαχ!!!!

Vassilis είπε...

Δεν μιλάω για τους ψηφοφόρους αν διάβασες καλά... Μιλάω για αυτούς που πράττουν.

Demelene είπε...

Πολιτης ειναι υποχρέωση. Όπως και πολλά άλλα πράγματα που εν γένη τα θεωρουμε επιλογή και ελευθερία ενώ θεωρούμε υποχρέωση την 100% σωστή παροχή τους.

Προσωπικά ένοχος για πολιτική αμέλεια συμφωνα με τα στάνταρ σου αλλά και γενικώς και με τα δικά μου.

Όμως επέτρεψε μου να διαφωνήσω στο για να εισαι πολιτικά ενεργός πρέπει πχ να πράτεις τις ιδεολογίες του ΠΑΣΟΚ όπως λες. Ξέρω δεν το λες για το ΠΑΣΟΚ μιλάς γενικά.

Προσωπικά θεωρώ τις ιδεολογίες, κέντρο αριστερά δεξια πάνω και κάτω για χαζούς ανθρώπους και εκτός πραγματικότητας. Υπάρχει μονο μια ιδεολογία και αυτή λέγεται απόδοτικότητα και efficiency. Δεν θεωρώ παρεπιπτόντως αποδοτικότητα το ξύλωμα πχ των δικαιωμάτων. Μιλω για συνολική και μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα.

Συνεπώς όποιος φαίνεται να προσφέρει τα παραπάνω αυτος θα ειναι και η πολιτική μου ενεργή επιλογή. Το γιατι δεν φτοιάχνω το κόμμα της αποδοτικότητας? Μάλλον γιατι το συστημα ειναι τέτοιο που τα κεφάλαια που χρειάζεσαι έρχονται σε άμεση αντίθεση με την αποδοτικότητα.