Τρίτη, Απριλίου 28, 2009

Πακέτο μέτρων για την αγορά πετρελαιοειδών

Πηγή: Ημερολόγιο Ιδεών

Υλοποιώντας τη δέσμευσή μας για τη λήψη μέτρων που θα αφορούν την αγορά των πετρελαιοειδών, ανακοινώσαμε πριν μερικές μέρες μια δέσμη μέτρων για το συγκεκριμένο τομέα. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, στη διαφάνεια στις συναλλαγές όλων των εμπλεκομένων στο χώρο φορέων, στη μείωση του κόστους και βεβαίως στην συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των καταναλωτών.

Έτσι, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών καθώς και συστήματος εισροών εκροών, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν ταυτόχρονα η αισχροκέρδεια και η νοθεία στην αγορά υγρών καυσίμων. Προς την ίδια κατεύθυνση, εντείνονται τα μέτρα ελέγχου. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες των ΚΕΔΑΚ, των κλιμακίων ελέγχου, διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων, ώστε από εδώ και στο εξής να έχουν αρμοδιότητα και για κοστολογικούς ελέγχους, πέραν των ελέγχων για νοθεία που διενεργούσαν μέχρι σήμερα. Τα ΚΕΔΑΚ θα μπορούν να επιβάλουν επί τόπου πρόστιμα ή και να σφραγίζουν εγκαταστάσεις σε περιπτώσεις υποτροπής. Μάλιστα, στόχος μας για το 2009 είναι να έχουμε αύξηση των ελέγχων των ΚΕΔΑΚ κατά 20%, σε σχέση με το2008. Ειδικά για την Κρήτη, για την οποία πολύς λόγος έγινε τελευταία, προβαίνουμε σε μείωση την λιμενικών τελών από 20 ευρώ/κ.μ. σε 6 ευρώ/κ.μ., προκειμένου να μειωθούν ταυτόχρονα και οι τιμές καυσίμων στο νησί, ενώ συγχρόνως εντείνουμε τους ελέγχους.

Παράλληλα, εισάγουμε και στη χώρα μας αυτόματους πωλητές στα πρατήρια καυσίμων, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται βενζίνη και όταν τα βενζινάδικα είναι κλειστά. Είναι κάτι που γίνεται στην πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, γιατί όχι και στην Ελλάδα. Τέλος, δίνουμε έμφαση στη συνεχή και πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Πέρα από το ότι θα τιμωρούνται οι βενζινοπώλες εκείνοι που δεν γνωστοποιούν τις τιμές τους στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, το οποίο είναι προσβάσιμο από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προχωρούμε και σε άλλα μέτρα. Σε όλους τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους της χώρας θα υπάρχουν ειδικοί πίνακες που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για τις τιμές όλων των επόμενων βενζινάδικων, ώστε ο πολίτης να μπορεί συνειδητά να λειτουργεί για την προστασία των συμφερόντων του. Παράλληλα, το νέο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, κάθε εβδομάδα θα καταγράφει τις τιμές των διυλιστηρίων, τις τιμές των εταιρειών εμπορίας και τις τιμές των βενζινάδικων για να σταματήσει, επιτέλους αυτός ο πόλεμος που θυμάμαι από τότε που ήμουν μαθητής Λυκείου μεταξύ διυλιστηρίων, εταιρειών εμπορίας για το ποιος κερδοσκοπεί και ποιος όχι.

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, διαφανής και ανταγωνιστική αφορά καυσίμων. Και γι’αυτό δουλεύουμε, με συγκεκριμένα και χειροπιαστά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: