Τρίτη, Αυγούστου 26, 2008

Ανώτατη παιδεία και γκρίνια για όσους μένουν απέξω.

Κατ' αρχήν η ανώτατη παιδεία δεν είναι για όλους. Μπορούμε άνετα να συζητήσουμε τα προβλήματα εισόδου στην ανώτατη παιδεία, δηλαδή τον τρόπο, αλλά όχι και να επιμένουμε ότι είναι για όλους. Ανώτατη παιδεία σημαίνει και ικανότητα από την πλευρά του φοιτητή να μάθει αυτά που διδάσκετε. Και ευτυχώς η δυστυχώς η φύση δεν μας έχει κάνει όλους το ίδιο έξυπνους.

Εκτός αυτού, χρειαζόμαστε και ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τσαγκάρηδες, περιπτεράδες και χτίστες βρε αδελφέ... Είναι δυνατόν όλοι να μπαίνουν σε πανεπιστήμια, μετά από 4-5 χρόνια σπουδών να βρίσκονται ακόμα στο πρώτο ή δεύτερο εξάμηνο μαθημάτων (για μαθησιακούς λόγους) και εμείς να πληρώνουμε ακόμα; Και στο τέλος να τα παρατάνε, αλλά να έχουν χάσει και αυτά τα χρόνια από τον εργασιακό βίο; Αυτό δεν περιορίζει τις δυνατότητες αυτών που προχωρούν κανονικά; Δεν επιβαρύνει τον κρατικό και τον οικογενειακό προϋπολογισμό; Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν οι "προοδευτικοί" ότι δεν είναι θέμα δημοκρατίας το IQ ή η κλήση για ανώτατη εκπαίδευση;

Από κει και πέρα, μιλάνε για βορά στο ιδιωτικό σύστημα όσων δεν περνάνε. Μόνο που αυτοί δεν επιβαρύνουν το σύνολο, αλλά την οικογένειά τους μόνο. Επίσης έτσι μένουν τα δημόσια πανεπιστήμια με τους καλύτερους φοιτητές (αφού βέβαια διορθώσουμε και το σύστημα εισαγωγής σε αυτά).

Επίσης δεν κατάλαβα αυτή την ανοησία με το "βορά στο ιδιωτικό σύστημα". Τι κακό έχει το ιδιωτικό σύστημα; Και εγώ σε ιδιωτικό ΙΕΚ πήγα και έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Το ίδιο και οι εργοδότες μου. Γιατί θα έπρεπε σώνει και καλά να πάω σε δημόσιο; Για να μην γίνω βορά; Μα τότε ίσως δεν έβρισκα και τις δουλειά που βρήκα, γιατί στο ιδιωτικό υπήρχε επαφή με τον χώρο εργασίας. Στο δημόσιο όμως καμία. Και εγώ δημόσιος υπάλληλος δεν ήθελα να γίνω και με προσβάλει αυτή η συμπεριφορά των "προοδευτικών".

Αντί να κοιτάμε να διορθώσουμε τα χάλια της δημόσιας παιδείας που οι "προοδευτικοί" και "σοσιαλιστές" μας την κατάντησαν έτσι και να την κάνουμε ποιοτική κοιτάμε τους αριθμούς. Ντροπή. Για τα ψηφαλάκια βρε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: