Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2006

Ακρίβεια η ξαφνική...

Ναι.. πρόκειται για ένα καινούργιο είδος φρούτου. Δεν είναι αστείο. Κάθε χρόνο πλέον, από το 2002 με την εισαγωγή του Ευρώ και μετά ανακαλύπτουν τα κανάλια την ακρίβεια. Την ανακάλυψαν μάλιστα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (που δεν την έβλεπαν το 2002 και 2003).

Κάθε χρόνο η ακρίβεια αυτή ανεβάζει τις τιμές κατά μέσο όρο 15% δήθεν. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι απλά οι τιμές ανέβηκαν μία φορά ξαφνικά το 2002 και από τότε έχουν μικρές αυξομειώσεις και τίποτα άλλο. Διαφορετικά πως εξηγείται το αρνάκι γάλακτος το 2002 να είχε 8 ευρώ και σήμερα μετά από 4 απανωτές αυξήσεις της τάξεως του 15% να έχει ακόμα 8 ευρώ. Μπορεί να κανένας να μου εξηγήσει αυτό το παράδοξο;

Ακρίβεια υπάρχει. Και όχι απλά δεν ανακαλύφθηκε τώρα, όχι μόνο δεν έχει επιδεινωθεί, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα φαίνονται σημάδια υποχώρησης. Το όλο θέμα είναι με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η υποχώρηση. Οι ίδιοι που έφεραν και γιγάντωσαν την ακρίβεια με τα λάθη τους προσπαθούν σήμερα να κάνουν μαθήματα παρεμβατισμού στην κυβέρνηση. Είναι τουλάχιστον αστείο, αλλά αυτό προσπαθούν να κάνουν... ότι δεν έκαναν οι ίδιοι.

Σωστά η κυβέρνηση ελέγχει πρακτικές και όχι τιμές. Η αγορά θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί μόνη της και μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη. Νομίζεται ότι είναι ακριβή η Ελληνική γαλοπούλα των 10 Ευρώ; ΜΗΝ την αγοράσετε. Αγοράστε την εισαγομένη. Έτσι και αλλιώς το έθιμο είναι εισαγόμενο. Αν και προσωπικά μου αρέσει περισσότερο το κοτόπουλο...

Έτσι λοιπόν. Αφήστε την γαλοπούλα και την ακρίβεια "την ξαφνική" και ελέγξτε εσείς οι ίδιοι την αγορά. Η δύναμη του καταναλωτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τις συμφωνίες των καρτέλ και ο μόνος τρόπος να βοηθηθεί το έργο μιας κυβέρνησης που δεν χρειάζεται μαθήματα από αποτυχημένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: